Ingezonden persbericht


Microsoft kondigt eerste bètaversie aan van Exchange '12'

Volgende versie van Exchange Server biedt meer controle voor IT-beheerders, uitgebreidere toegang tot mailboxen en betere bescherming

Schiphol-Rijk, 15 december 2005 - Vandaag komt voor een selecte groep testers de eerste bètaversie beschikbaar van Microsoft Exchange '12'. Exchange '12' is de codenaam van de volgende versie van de server voor e-mail, agendabeheer en 'unified messaging' (verschillende soorten berichtenverkeer onder een noemer). Deze versie zal de kosten en de complexiteit van het messagingsysteem verminderen doordat IT-beheerders meer controle krijgen. Eindgebruikers krijgen uitgebreidere toegang tot hun mailbox en organisaties krijgen meer mogelijkheden voor beveiliging en naleving van regels. Met het beschikbaar komen van de eerste bètaversie - een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling - krijgen klanten, OEMs en ISVs nu de gelegenheid om met Exchange '12' te werken en terugkoppeling te geven. Microsoft ligt op schema om de definitieve versie eind 2006 of begin 2007 op de markt te brengen.

"Gebruikers vragen vandaag de dag permanent toegang tot hun mailbox, vanaf elke locatie, waar ook ter wereld. Tegelijkertijd worden bedrijven geconfronteerd met spam en virusbedreigingen en zij moeten ook nog voldoen aan allerlei regelgeving", zegt David Thompson, vice president Exchange Server van Microsoft. "Exchange '12' is een messagingoplossing met een hoge beschikbaarheid en stelt IT-beheerders in staat om deze uitdagingen het hoofd te bieden."

Als bedrijfskritische oplossing stelt e-mail vaak hoge eisen aan IT-beheerders. Zij moeten garanderen dat hun messagingsysteem optimaal beschikbaar is en voldoende schaalbaar om gebruikers toe te voegen terwijl de kosten beperkt blijven. Om dit te ondersteunen zal Exchange '12' draaien op 64-bit serversystemen die meer functionaliteit en schaalbaarheid kunnen bieden, alsmede meer rendement bieden op de bestaande investeringen in opslag. Doordat de werklast van de beheerders toeneemt is het ook van belang dat zij kunnen beschikken over de juiste tools om zo efficiënt en productief mogelijk te werken. Tot de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van Exchange '12' Beta 1 behoren:
* Eenvoudige en flexibele implementatie, gebaseerd op specifieke serverrollen geven IT-beheerders de optie om alleen die componenten van Exhange 12 te installeren die zij nodig hebben, ongeacht of dat op één of op meer fysieke servers is. Deze flexibiliteit vergemakkelijkt de implementatie en zorgt voor meer schaalbaarheid en betere beheerbaarheid.
* Exchange System Manager verhoogt de productiviteit van de beheerder door vereenvoudigde navigatie en nieuwe filtermogelijkheden via een compleet herschreven grafische beheerconsole.
* Een commandoregel-shell met scriptingmogelijkheden bespaart beheerders talloze uren werk doordat routineklussen en veel voorkomende taken geautomatiseerd kunnen worden. Gebaseerd op Windows 'Monad' biedt deze Shell nog meer mogelijkheden dan Exchange Server Manager.
* Automatische detectie en configuratie van clients vergemakkelijkt de setup van Outlook en helpt verwarring bij eindgebruikers te voorkomen, waarmee veel helpdeskvragen voorkomen kunnen worden.

Uitgebreidere toegang tot mailbox
Informatiewerkers willen altijd toegang hebben tot hun mailbox, ongeacht waar zij zich bevinden. Daarnaast willen zij dat de resultaten van verschillende vormen van communicatie op een enkele locatie worden opgeslagen. Exchange '12' revolutioneert de toegang door een spraakgestuurd 'unified messaging' platform te bieden, dat e-mail, fax en voicemail integreert in de inbox van de gebruikers. Daarbij worden verschillende clients ondersteund, waaronder traditionele en mobiele telefoons. Daarnaast bevat Exchange '12' updates voor Outlook Web Access, de client die gebruikers toegang geeft tot hun inbox via een webbrowser, zonder dat er een speciale netwerkverbinding nodig is. Belangrijke aanvullingen en verbeteringen op dit gebied zijn:
* Een 'unified messaging' systeem levert voicemail en faxberichten af in de Exchange inbox, waar deze, met zoals bij e-mail, toegankelijk zijn via Outlook, Outlook Web Access, mobiele apparatuur en via iedere telefoon met behulp van Outlook Voice Access, gebaseerd op spraakherkenning.
* Verbeterde toegang via Outlook Web Access biedt informatiewerkers de beste 'Outlook-beleving' binnen een webbrowser, via de hoogwaardige interface van Outlook '12'.
* Een Scheduling Assistant stroomlijnt het plannen van meetings door het makkelijk te maken om deelnemers, kamers en andere zaken te boeken en opties voor de beste tijden visueel weer te geven.

Actieve bescherming van berichten voor de gehele organisatie Beveiliging blijft een topprioriteit voor elk bedrijf. IT-beheerders hebben te maken met toenemende virusbedreigingen en spam en moeten zowel overheids- als bedrijfsregels naleven. Zij hebben behoefte aan een geïntegreerde oplossing die automatisch inkomende en uitgaande berichten kan inspecteren, eventuele virussen en spam kan verwijderen en up-to-date blijft om nieuwe bedreigingen het hoofd te kunnen bieden. Exchange '12' Beta 1 biedt de eerste reeks nieuwe functies om het berichtenverkeer te beschermen en te beveiligen. Tot deze functies behoren onder meer:
* Ingebouwde anti-spam maakt gebruik van een meervoudige aanpak om ongewenste berichten te blokkeren. Dit biedt bescherming tegen 'phishing'-aanvallen en helpt de overlast van spam te beperken.
* Automatische updates voor anti-spam filters, blokkadelijsten en reputatie-services zorgen ervoor dat de Exchange-omgeving beveiligd is met de laatste updates, zonder dat tussenkomst van de beheerder nodig is.
* Flexibele, uitbreidbare anti-virus maakt het mogelijk dat berichten zowel tijdens het transport als in de mailbox-opslag kan worden gescand door een of meer anti-virus engines.
* Krachtige filters voor attachments zorgen ervoor dat beheerders inkomende en uitgaande attachments kunnen stoppen, gebaseerd op bestandsextensie, bestandsnaam of het type content.

Meer informatie over Exchange '12' is te vinden op www.microsoft.com/exchange/preview/.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.