Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 december 2005

Uitreiking eerste certificaten cursus budgettering

Uitkomen met een laag inkomen wordt een steeds groter probleem, ook voor Alkmaarders. De gemeente is daarom een budgetteringscursus gestart om juist te voorkomen dat mensen in de schulden raken. Zes Alkmaarders hebben de afgelopen 8 weken deze budgetteringscursus met succes gevolgd. Opdrachten als "hoe maak ik een jaarbegroting" en 'hoe kan ik omgaan met mijn budget" zijn onderdeel van de training. De cursisten kregen vandaag van wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid Simon Binnendijk een cursuscertificaat.

Binnendijk:" Ik vind zo'n cursus buitengewoon belangrijk. Door slim om te gaan met je geld, goed te plannen en na te denken over hoe je met je inkomen kan omgaan kan je voorkomen dat je in de schulden raakt. Want als je eenmaal in de schulden zit is het erg moeilijk er weer uit te komen. Het vraagt ook zelfkennis/zelfbewustzijn en -discipline. Het is dan ook niet voor niets dat we gebruik maken van materiaal van het NIBUD en de cursisten krijgen training van docenten van de RIMA en Kern8."

Meedoen aan gratis budgetteertraining

Eind januari 2006 start de volgende budgetteertraining. De cursus is gratis en mensen kunnen zich nu al opgeven bij de RIMA telefoon 072 5672080, bezoekadres Muiderwaard 432. In de cursus is aandacht voor zowel de mogelijkheden om anders om te gaan met de (beperkte) financiën; er worden praktische tips uitgewisseld en er wordt op de computer gewerkt met een programma op CD-ROM van het NIBUD Met dit programma kan de cursist zijn of haar eigen begroting opstellen en een kasboek bijhouden. Deelname aan de cursus betekent het bijwonen van 8 dagdelen training. De bijeenkomsten zijn op donderdagochtend van 9.30 - 11.30 uur in basisschool De Wegwijzer Stalpaertstraat 3 in Overdie.. Aan het einde krijgt de deelnemer een certificaat en mag hij of zij de CD houden.

Mensen die wél mee willen doen maar nog níet met de computer weten om te gaan kunnen eerst een "basiscursus omgaan met de computer" volgen. Aan het volgen van deze cursus zijn geen kosten verbonden. Deze basiscursus wordt op een ander dagdeel gegeven ook op het digitale trapveld in dezelfde basisschool "De Wegwijzer". De deelnemers aan deze basiscursus "omgaan met de computer" kunnen later alsnog instromen in de budgetteringscursus.

Voorkomen is beter dan genezen

De winst zit in het voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen of erger van een uitkering afhankelijk raken. Hulp en perspectief bieden en cliënt de ruimte geven zijn of haar probleem zelf op te lossen. "Dat willen we langs twee sporen doen", zegt Binnendijk: Allereerst komt er een schuldenspreekuur in het toekomstige Bedrijfsverzamelgebouw, het pand waarin nu het CWI zit. Als daar iemand binnenkomt voor een uitkering en uit de intake blijkt dat deze schuldproblemen heeft kan hij of zij worden doorverwezen naar het schuldenspreekuur. Het tweede spoor, overigens dichter bij huis is de budgetwinkel in de wijk. Het is de bedoeling dat deze "budgetwinkels in de wijk" gaan functioneren als frontoffice voor advisering, hulp bij aanvragen van voorliggende voorzieningen, doorverwijzing vanuit organisaties en naar organisaties, voorlichting over cursussen en zonodig hulp bij het invullen van een aanvraagformulier voor hulp bij schulden. Ook kan hier worden doorverwezen naar vrijwilligerswerk, als opstap naar betaald werk, of naar CWI of uitzendbureaus. De budgetwinkels komen vooralsnog in de wijken Oud- en Nieuw Overdie en Oudorp. Voorzien deze winkels in een duidelijke behoeft dan kan besloten worden het aantal winkels uit te breiden.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Doelstellingen

Deze preventieve aanpak van de gemeente op het gebied van schuldpreventie moet leiden tot:
1. Een afname van het aantal problematische (crisis-) schuldhulpaanvragen uit genoemde wijken met 10%;
2. Op de computer budgetteringsmogelijkheden aanbieden voor de inwoners via het digitale trapveld
3. Minimaal 20 inwoners per wijk per jaar die deelnemen aan de 12-weekse basiscursus "omgaan met de computer"
4. Minimaal 20 inwoners per wijk (i.p.v. eek) per jaar die via de budgetteringscursus met ondersteuning van de NIBUD-CD-Rom "De geldmanager" verbetering hebben aangebracht in hun financiële situatie.