Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 13 december 2005

Vergadering Gedeputeerde Staten 13 december 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 december 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Vrijwilligersfonds 'Samen Zuid-Holland'GS stellen aan Provinciale Staten voor om zowel in 2006 als in 2007 een subsidie van ¤ 250.000 te verlenen aan het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds stort dit geld in het nieuwe fonds 'Samen Zuid-Holland', en verdubbelt het bedrag. Zo komt er per jaar ¤ 500.000 beschikbaar voor investeringen in het vrijwilligerswerk in de provincie Zuid-Holland. Vrijwilligersprojecten op de gebieden inburgering & integratie, zorg & mantelzorg, senioren en jeugd komen met name in aanmerking voor financiering. Het fonds Samen Zuid-Holland zal worden beheerd door het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds, het grootste fonds in Nederland op sociaal gebied, is in 2002 ontstaan toen het werd aangeboden aan de Prins van Oranje en Prinses Máxima ter gelegenheid van hun huwelijk. Het fonds streeft naar een samenleving waarin mensen tot hun rechten komen en waaraan zij zelfstandig kunnen deelnemen.

Streekplanherziening ZuidplasGS hebben ingestemd met de gezamenlijke Nota van Beantwoording en Wijziging voor de streekplanherziening van het streekplan Oost en het Intergemeentelijk Structuurplan Zuidplas (ISP). Het gaat om de Zuidplaspolder waar voor de periode tot 2020 circa 15.000 woningen, 280 hectare glastuinbouw en 125 hectare bedrijfsterrein zijn gepland. Evenals verbetering van de infrastructuur , 500 hectare natuur, recreatie en groene verbindingen en ruimte voor waterberging. Voor de periode na 2020 laat de streekplanherziening nog ruimte voor diverse ontwikkelingen waar de komende jaren verder op gestudeerd wordt. De ontwerpstreekplanherziening en het ontwerp ISP hebben in de inspraakperiode geleid tot bijna 90 zogenaamde zienswijzen, vooral van particulieren. Dit heeft geresulteerd in verschillende aanpassingen. Zo is een nieuw instrument voor de financiering van de infrastructuur en groenprojecten ontwikkeld en worden voor het Ringvaartdorp de verschillende mogelijkheden voorlopig nog open gehouden.

Het ISP wordt eind januari, begin februari 2006 door de betrokken gemeenten, Gouda, Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle, Moordrecht en Nieuwerkerk a\d IJssel, vastgesteld. De vaststelling van de streekplanherziening door Provinciale Staten is daarna gepland.

Bestemmingsplan Polder Zestienhoven goedgekeurdHet bestemmingsplan Polder Zestienhoven is goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. Dit plan omvat een groot deel van de Polder Zestienhoven, exclusief Rotterdam Airport, en maakt deel uit van de ontwikkeling van de Noordrand van Rotterdam. De zeven bedenkingen die tegen het bestemmingsplan waren ingediend, zijn voor een deel buiten behandeling gelaten en voor het overige ongegrond verklaard. De bedenkingen zijn met name gericht tegen het verdwijnen van groen en volkstuinen ten behoeve van woningbouw en bedrijven.

Veel groen blijft gehandhaafd, met name in het westelijk deel van het plangebied. Een deel van de woonwijk krijgt een zeer groen karakter en wordt een villapark. Daarnaast heeft het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard een bedenking ingediend tegen het ontbreken van een voorschrift voor de aanleghoogte van woningen. Gedeputeerde Staten hebben dit bezwaar ongegrond verklaard, maar nemen wel het voortouw bij de discussie over het voorkomen van te laag bouwen, zoals die momenteel op landelijk en provinciaal niveau wordt gevoerd.

Beantwoording statenvragen over functie polder Zuidoord (nr. 1979)In het Ruimtelijk plan Regio Rotterdam 2020 (RR2020) heeft de polder Zuidoord de functie 'natuurgebied, te ontwikkelen'. Daarom was het niet mogelijk om er een agrarische functie of bestemming aan mee te geven. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van statenvragen van CDA, VVD en LPF. Zuidoord heeft die functie gekregen, omdat de polder een onlosmakelijk onderdeel is van het Deltanatuurproject Spuimonding, waardoor een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Zuid-Holland ontstaat. Daarnaast is het project aangeduid als 'gebied met internationale natuurbescherming', omdat het gebied door het Rijk is aangemeld als Habitatrichtlijn.

Het volledige antwoord op PS-vraag 1979 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Fietspad Alphen aan den Rijn - Boskoop/Hazerswoude-DorpHet inrichtingsplan Zaanse Rietveld voorziet in de realisering van alle recreatieve paden in het gebied Alphen aan den Rijn tot en met Boskoop/Hazerswoude. Fietspad F 274 staat eveneens in het plan. Nu GS met dit plan hebben ingestemd is het tracé vastgelegd en kan de realisering van start.

Samenwerkingsovereenkomst Verkeerscentrale RijkswaterstaatDe provincie gaat samenwerken met de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Rhoon. De samenwerking houdt in dat het meldpunt incidenten op provinciale wegen hier wordt ondergebracht. Maar ook de gegevens van de zogenaamde traffic viewer op de N206 en N207 gaan naar de centrale. Rijkswaterstaat gebruikt de gegevens voor het dynamisch verkeersmanagement en verkeersinformatie. Verder wordt het informatiepaneel (DRIP) op het veilingterrein in Naaldwijk van hieruit bediend, evenals de Hartelbrug in de N218 bij Spijkenisse. De samenwerking gaat 1 januari 2006 in.

Snelle inrichting Krimpenerwaard mogelijk door VeenweidepactGS hebben ingestemd met de ondertekening van het Veenweidepact Krimpenerwaard. Het pact is een afspraak over een aangepaste inrichting van de Krimpenerwaard. Het beperken van de bodemdaling is daarbij uitgangspunt. Water wordt in hoge mate sturend voor de functie die deelgebieden krijgen; natuur in laaggelegen gebieden die snel dalen; landbouw in de gebieden die minder gevoelig zijn voor bodemdaling.Hiervoor is 4 miljoen beschikbaar gesteld. Het pact ligt ter ondertekening bij overheden en maatschappelijke organisaties. Lees het persbericht.Bouwhoogteregeling Bestemmingsplan Natuur- en Businesspark Schieveen wordt aangepastHet bestemmingsplan voor "Natuur- en Businesspark Schieveen" is door GS goeddeels goedgekeurd. Aan de bouwhoogteregeling van de bedrijfsbestemming is goedkeuring onthouden, vanwege gevaar voor de luchtverkeersveiligheid. Het bestemmingsplan "Natuur- en Businesspark Schieveen" van de gemeente Rotterdam omvat de ontwikkeling van een hoogwaardig bedrijventerrein (75 ha.) als onderdeel van de Kennisboulevard A13, in combinatie met natuurontwikkeling ( 200 ha.), op een locatie ten noorden van Rotterdam Airport. Lees het persbericht.

Landinrichting KrimpenerwaardEen deel van het raamplan voor de inrichting van de Krimpenerwaard is gewijzigd en onder voorbehoud vastgesteld. De wijziging betreft de aansluiting van fietspad Benedenberg-Koolwijkseweg, waarbij de ligging nabij de Koolwijkseweg indicatief is in plaats van definitief.

De uitvoering van de landinrichting Krimpenerwaard bestaat uit:

aanleg van 230 ha ecologische hoofdstructuur in de polders Den Hoek, Bergambacht, Hoog Bilwijk en Berkenwoudse Driehoek, aanleg van 2 ecologische verbindingszones,
verkavelingswerkzaamheden in de polders Den Hoek en Bergambacht en diverse polders bij Stolwijk, aanleg van 2 landschapselementen bij Lage Weg en Ouderkerk, aanleg recreatieve voorzieningen,
aanleg waterbeheersing.
De provinciale middelen bedragen 337.450 euro, waarvan 141.450 euro voor natuurmaatregelen en 196.000 voor de aanleg van een fietspad.

Uitvoering Ruimtelijk plan Regio Rotterdam 2020 (RR2020)Het Uitvoeringsprogramma van het RR2020 is door GS vastgesteld. Het programma regelt wie de uitvoering van de verschillende projecten en programma's uit het streek- en structuurplan RR2020 op zich neemt. De verantwoordelijkheden zijn daarmee verdeeld tussen onder meer provincie, stadsregio en de afzonderlijke gemeenten. Maar natuurlijk spelen ook de marktpartijen en waterschappen een cruciale rol bij de uitvoering. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor projecten binnen hun eigen grondgebied. De Stadsregio heeft het voortouw bij regionale projecten en de provincie is verantwoordelijk voor de bovenregionale projecten, zoals de driehoek Rotterdam-Zoetermeer-Gouda, bedrijfsterreinontwikkeling Hoeksche Waard, het Integraal Ontwikkelingsplan Delft-Schiedam, Stedenbaan, en het project Mainport Rotterdam. Vanzelfsprekend behoudt de provincie haar bevoegdheden op regionaal niveau.

Het RR2020 richt zich op de versterking van de regio Rotterdam. Voorop staan de verbetering van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving, versterking van het ruimtelijk-economisch ontwikkelingsperspectief en bevorderen van de sociaal-culturele diversiteit. Het RR2020 zet in op meer variatie, meer kwaliteit en meer tempo. De bedoeling is te komen tot een bredere economische basis en een meer veelzijdig aanbod van woonmilieus. Meer informatie over het Uitvoeringsprogramma is te vinden op www.rr2020.nl

DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last van dwangsom' opleggen. In het volgende geval is een last van dwangsom opgelegd:

B&W van Sliedrecht wegens het overtreden van de Verordening Waterbeheer Zuid-Holland. Het gaat om het herhaaldelijk niet monitoren van de hoeveelheid onttrokken grondwater en de grondwaterstanden bij rioleringswerkzaamheden binnen de gemeente. Subsidies- GS hebben een subsidie verleend aan de Stichting Molen Kortenoord van ¤ 35.362,21. De subsidie is voor de restauratie van molen Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel en de herinrichting van de omgeving. - GS hebben de rangschikking van subsidieaanvragen Openbaar Bibliotheekwerk vastgesteld. Dit betekent dat aan verschillende bibliotheken subsidies zijn verleend en geweigerd.- De Stichting Probiblio heeft een subsidie gekregen van ¤ 46.475,00 voor het project 'Versterking bibliotheekvoorziening in een aantal kleine kernen'. - Voor de uitvoering van de motie 'Jongeren uit de bak' van 10 november 2004 is een projectsubsidie verleend van maximaal ¤ 3.040.000,- aan de Stichting de Hoenderloo Groep in Hoenderloo. De subsidie is voor de eenmalige aanloopkosten 2005/2006 voor het alternatief intersectoraal zorgaanbod 'De Juiste Hulp? Natuurlijk' en de start van de behandeling per 1 december 2005.