Gemeente Amsterdam

Het leven van een dier in de grote stad

Ontwerp Dierenwelzijnsnota Amsterdam

15 december 2005
---
Marieke Hoekstra

Amsterdam heeft een Dierenwelzijnsnota opgesteld. Deze nota is door het college van B&W vrijgegeven voor inspraak. In de nota staan ambities en taken die de centrale stad op het gebied van dierenwelzijn wil waarmaken.

Wethouder Maij (Openbare Ruimte en Groen): "Dieren zijn een belangrijk onderdeel van de Amsterdamse samenleving. De huisdieren en wilde dieren in de stad zijn een onmisbaar onderdeel van onze leefomgeving. Maar er zijn ook schadelijke dieren in de stad die op een diervriendelijk mogelijke manier moeten worden bestreden. Om deze uitgangspunten te concretiseren hebben we de Dierenwelzijnsnota opgesteld."

De gemeente wil heldere en transparante criteria vaststellen voor verlening van subsidies en vergoedingen aan de Amsterdamse dierenorganisaties. Steeds meer dierenorganisaties kunnen door stijgende kosten hun dienstverlening, zoals zorg en opvang, niet meer garanderen. Daarnaast wil de gemeente samen met de stadsdelen het aantal zwerf- en afstanddieren verminderen door goede publieksvoorlichting te geven en door de registratie en het chippen van huisdieren te stimuleren.

In de beleidsnota zijn elf actiepunten voor de centrale stad en twaalf aanbevelingen voor de stadsdelen opgenomen om de taken op het gebied van dierenwelzijn uit te voeren. De aanbevelingen zullen met de stadsdelen verder worden uitgewerkt.

De gemeente moet zich aan wettelijke taken houden die betrekking hebben op de opvang van zwerfdieren, de zorg voor gewonde en zieke vrijlevende dieren en de bescherming van de leefgebieden van deze dieren. Daarnaast heeft de gemeente `morele' taken die betrekking hebben op diervriendelijker beleid in de openbare ruimte en op het gebied van handel in dieren en voorlichting om dierenleed te beperken. Deze taken staan beschreven in de nota.

Aanleiding voor het opstellen van deze nota is onder andere de toenemende financiële problematiek voor de dierenorganisaties in Amsterdam. Daarnaast beschermt de Flora- en Faunawet bijna alle inheemse zoogdieren, amfibieën, vogels en vissen. Deze wet is ook in een stedelijke omgeving als Amsterdam steeds belangrijker.

Behandeling in de gemeenteraad is op 1 maart 2006.

Pb-235