Provincie Friesland

persbericht

Nummer: 351 LM
Datum: 15 december 2005

Friese overheden tekenen voor

maximaal hergebruik bagger

Vandaag hebben 27 Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, Rijkswaterstaat, recreatieschap De Marrekrite, de HISWA en de provincie een intentieovereenkomst voor het maximaal hergebruiken van bagger in Fryslân ondertekend. Bagger kan worden toegepast bij de aanleg van wegen, oevers en kaden, voor het ophogen van laaggelegen weilanden, en bij natuurontwikkeling. Door hergebruik van baggerspecie kan veel geld worden bespaard.

Meer dan 90% van de bagger in Fryslân is schoon of bijna schoon en geschikt voor hergebruik. Het doel van de intentieovereenkomst is maximaal hergebruik van baggerspecie in Fryslân. Dit willen de ondertekenaars onder meer bereiken door de planning van werken in een vroegtijdig stadium kort te sluiten, zodat de vraag naar grond en het aanbod van bagger op elkaar kunnen worden afgestemd. Het Baggerinformatiepunt www.baggerinformatie.nl, dat vandaag officieel door gedeputeerde Baas werd geopend, faciliteert hergebruik doordat alle informatie over vraag, aanbod en kwaliteit van baggerspecie in Fryslân hier bij elkaar is gebracht. Het Baggerinformatiepunt is één van de producten van het Structureel Overleg Waterbodem (STROW), de samenwerking van de baggerende partijen in Fryslân. Het STROW bestaat deze maand 12,5 jaar.

Kostenbesparing
De kosten die worden bespaard door hergebruik van baggerspecie zijn aanzienlijk, vooral als baggerwerken met andere infrastructurele werken worden gecombineerd. Een zuiniger gebruik van grondstoffen is dan mogelijk. Verder zijn bij hergebruik minder depots nodig, en hoeven bij een gebiedsgerichte aanpak veel minder transportbewegingen te worden gemaakt. Zo is bij het bagger- en kadeproject De Zwemmer 50% van de kosten (ruim E 2 miljoen) bespaard door 190.000 m³ baggerspecie toe te passen in werken langs de watergangen tussen het Bergumermeer en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Bij hergebruik is het van groot belang dat de betrokken partijen niet alleen bereid zijn tot samenwerking, maar ook de regelgeving rondom hergebruik van baggerspecie op een uniforme wijze uitleggen en toepassen.

---- --