Oplossing voor onververmoeidheid huisartsen

Marketresponse b.v.

Leusden, 15 december 2005

De praktijkondersteuner een oplossing voor oververmoeidheid huisartsen

Onlangs verscheen het bericht dat bijna driekwart van de artsen vaker doorwerkt dan wettelijk is toegestaan. Ruim 6 op de 10 artsen zou hierdoor één of meerdere keren per week oververmoeid zijn door of tijdens het werk. Een zorgelijke situatie. MarketResponse legde dit probleem voor aan een representatieve steekproef van 100 huisartsen in Nederland. Aan hen is gevraagd in hoeverre zij zelf het probleem erkennen en wat als mogelijke oplossingen worden gezien.

Conclusies op hoofdlijnen
Uit het onderzoek van MarketResponse komt naar voren dat de huisarts dit bericht overdreven vindt. Toch geven 3 van de 10 huisartsen aan één of meerdere keren per week oververmoeid te zijn door een te hoge werkdruk. Opvallend is dat verreweg de meeste huisartsen aangeven dat de werkdruk verminderd zou kunnen worden door het beperken van de administratieve rompslomp door de veranderingen in het zorgstelsel in 2006. Om de werklast te verlichten zoeken zij hun heil in hulp van een collega of een zogenaamde praktijkondersteuner (nurse practitioner).

Meer gedetailleerder resultaten
Ongeveer driekwart van de huisartsen kent de berichten over vermoeidheid bij huisartsen. Uit het onderzoek van MarketResponse blijkt het probleem bij de huisartsen minder vaak te worden ervaren. Toch geeft 34% van de huisartsen aan één of meerdere keren per week oververmoeid te zijn, 53% ervaart af en toe oververmoeidheid en 12% geeft aan daar geen last van te hebben.
De vermoeidheidsklachten worden door de huisartsen voornamelijk toegeschreven aan de toegenomen werkdruk door de nieuwe overheidsmaatregelen (26%), die met veel administratieve rompslomp gepaard gaat. De meest voor de handliggende oplossing voor dit probleem bij de huisartsen is een vermindering van de administratieve werklast. Men heeft echter ook al wel maatregelen genomen door gebruik te maken van huisartsenposten (29%), assistentie in de praktijk van een extra huisarts (22%) of een praktijkondersteuner (19%).

De praktijkondersteuner of nurse practitioner is meestal een verpleegkundige of doktersassistente met een aanvullende opleiding. Door de vooropleiding en ervaringen van deze medewerkers zijn deze goed in staat zijn om een aantal taken, die traditioneel in het domein van de arts thuishoren, over te nemen. Dit wordt belangrijk gevonden omdat nu ook in Nederland het tekort aan artsen voelbaar is.
Uit het MarketResponse onderzoek blijkt verder dat de praktijkondersteuner of nurse practitioner momenteel vaak verantwoordelijk is voor de follow-up van chronische patiënten. Het beroep is echter nog in ontwikkeling. Huisartsen zetten vaker praktijkondersteuners in en stellen dat dit leidt tot een gemiddelde werklastverlichting van 20%. Volgens de huisartsen zullen in de toekomst steeds meer taken overgenomen kunnen worden door de praktijkondersteuner, zowel medische als administratieve werkzaamheden.

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van CAWI en opgenomen in een omnibus, binnen het panel van MarketResponse: Artsenpanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 19 november tot en met 30 november 2005 onder een representatieve steekproef van Nederlandse huisartsen.

Contact
Lindy Schuin (l.schuin@marketresponse.nl), tel: 033-3303333 Eugénie Martens (e.martens@marketresponse.nl), tel: 033-3303333 Marieke Welters (m.welters@marketresponse.nl), tel: 033-3303333 Publicatie alleen met bronvermelding MarketResponse BV