NederlandSchoon en gemeente Spijkenisse bedanken vrijwilligers

Stichting nederland schoon

http://www.nederlandschoon.nl

PERSBERICHT

NederlandSchoon en gemeente Spijkenisse bedanken mensen voor hun inzet Derde Donderdag December heel Nederland in teken van ZwerfAfvalPakkers

Den Haag, 15 december 2005 - Vandaag bedankten Stichting Nederland Schoon en verschillende gemeenten in Nederland inwoners die zich inzetten voor het schoonhouden van hun eigen leefomgeving. Door het hele land werden in 64 gemeenten in totaal meer dan 400 mensen door hun gemeentebestuur in het zonnetje gezet. Om het landelijke karakter van de Speldjesregen te onderstrepen, was NederlandSchoon zelf aanwezig bij de uitreiking in Spijkenisse. Daar kregen vijf genomineerde scholen, die zich het afgelopen jaar via een plaatselijk project hebben ingezet voor de omgeving van hun school, van wethouder Kees Dijkman het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en bijbehorende oorkonde. De bijeenkomst vond plaats op basisschool de Maasoever in Spijkenisse.

De 'Speldjesregen', die dit jaar voor de derde maal georganiseerd wordt, heeft het karakter van de jaarlijkse Lintjesregen. Gemeenten hebben zelf geschikte kandidaten geselecteerd. Spijkenisse heeft ervoor gekozen om vijf scholen, waarvan de kinderen het afgelopen jaar via een speciaal project hun schoolomgeving hebben schoongehouden, te nomineren voor een ZAP-speldje. Zowel docenten als leerlingen van deze scholen waren uitgenodigd samen te komen op een van de scholen: de Maasoever in Spijkenisse. Wethouder Dijkman ontving hen en bedankte hen voor hun inzet voor de maatschappij en specifiek de eigen gemeente. Daarna overhandigde hij het ZAP-speldje symbolisch aan de directeuren van alle scholen. Bovendien kregen zij een oorkonde uitgereikt.

De scholen die in Spijkenisse worden bedankt voor hun inzet van het afgelopen jaar zijn:
1) basisschool de Morgenster

2) basisschool de Maasoever

3) dependance basisschool de Maasoever

4) basisschool de Krullevaar

5) de Montessorischool

Naast de ZAP-speldjes van NederlandSchoon, plaatste de gemeente Spijkenisse speciale gevelborden op de gedecoreerde scholen, met daarop de vermelding van de gewonnen titel. Tevens zongen kinderen van de aanwezige scholen een speciaal Schoonmaaklied, waarbij elk couplet door een andere school verzorgd werd.

Nederland Schoon acht het van belang dat burgers zelf de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving nemen en het goede voorbeeld geven. De ZAP-actie is bedoeld om mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval te bedanken voor hun goede inzet. 'Schoon trekt schoon aan', zo redeneert de stichting.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM.PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.