Ingezonden persbericht


Unisys test biometrische gezichtsherkenning in sportstadion Bern

Schiphol-Rijk, 15 december 2005 - Unisys is in het Zwitserse Bern gestart met veldtesten van biometrische gezichtsherkenning bij sportevenementen. Het bedrijf werkt daarbij samen met ijshockeyclub SC Bern en Broncos Security. Doel van de testen is om vast te stellen of biometrische gezichtsherkenning in de praktijk echt werkt en of het de veiligheid van bezoekers van sportevenementen kan verbeteren. De belangstelling voor de testen is groot, mede in het licht van de Europese Kampioenschappen Voetbal die in 2008 door Zwitserland en Oostenrijk worden georganiseerd.

Het testproject in Bern is gebaseerd op vrijwillige medewerking van supporters. Ongeveer 100 fans van de ijshockeyclub SC Bern zijn gefotografeerd en geïdentificeerd. Tijdens de proef worden de supporters gevolgd bij binnenkomst, tijdens de wedstrijd en bij het vertrek uit het stadion. Bij binnenkomst filmt een vaste camera de supporters wanneer ze een pas door een paslezer halen. Het systeem herkent de fans die eventueel een stadionverbod hebben. Zij krijgen geen verdere toegang. Tijdens de wedstrijd maakt een draaiende camera opnamen. Wanneer er zich incidenten voordoen, worden de opnamen bewaard en kan het systeem de daders identificeren. Bij het verlaten van het stadion wordt een mobiele camera met draadloze verbinding gebruikt.

Tijdens de test willen de betrokken partijen onder andere vaststellen hoeveel bezoekers het systeem kan identificeren, hoeveel beelden een beveiligingsbeambte gelijktijdig kan monitoren en hoe de communicatie met het beveiligingspersoneel verloopt. Alle ervaringen worden zorgvuldig gedocumenteerd.

Volgens Rolf Bachmann van de SC Bern zijn de meer dan 15.000 bezoekers van de thuiswedstrijden cruciaal voor de club. Hun veiligheid staat dan ook voorop. Met deze testen kan de club vaststellen in welke mate biometrische gezichtsherkenning daarbij kan helpen.

Urs Schmied, Director of Biometrics en Project Manager bij Unisys: "Dit type technologie is op zichzelf niet voldoende om de veiligheid te garanderen. Het gaat er ook om dat ze op de juiste manier geïmplementeerd en toegepast wordt." Volgens Schmied is het langetermijndoel van de testen een bewezen systeem dat de organisatie van Euro 2008 over drie jaar kan inzetten tijdens het EK.

Nederland
Ook in Nederland wint biometrie terrein. Ronald Hack, biometrie-expert bij Unisys Nederland, zegt daarover: "Uit persoonlijke betrokkenheid bij een proef met gezichtsherkenning bij PSV Eindhoven blijkt dat deze techniek in de praktijk al succesvol kan worden toegepast." Hack wijst ook op de internationale afspraken die gemaakt zijn over de toevoeging van biometrie aan het paspoort. "Het gaat in eerste instantie om een digitale opname van het gezicht. Later komen daar vingerafdrukken bij. In ons land is een praktijkproef op dit gebied uitgevoerd om te kijken wat de gevolgen zijn voor het aanvraag- en uitgifteproces. De resultaten van deze proef zijn in september 2005 gepresenteerd."

Een andere belangrijke ontwikkeling binnen de overheid is de invoering van biometrie in de processen voor vreemdelingen. Hack: "Op Europees niveau worden nu systemen ontwikkeld voor de centrale administratie van visa met daarbij biometrische informatie. Ook het Schengen Informatie Systeem, dat de deelnemende landen inzicht verschaft in de internationale opsporingsinformatie wordt uitgebreid met biometrische gegevens. Voor beide systemen richten de deelnemende landen een nationale versie in die aansluit op de centrale databases."

Door deze ontwikkelingen zal de Nederlander in de nabije toekomst vaker in aanraking komen met biometrie. Hack: "Het is voor de overheid in dat verband van belang zorgvuldig om te gaan met de beveiliging van de gegevens en ook de bijbehorende privacyaspecten. Tijdens de introductie van nieuwe toepassingen moet duidelijk worden gecommuniceerd over de mogelijkheden van biometrische technieken en de ontwikkelde oplossing. Zorgvuldige voorlichting zal bijdragen aan de positieve acceptatie door de Nederlandse burger. Biometrie biedt nieuwe mogelijkheden om de identiteit van personen te controleren, waardoor de overheid misbruik van voorzieningen effectiever kan bestrijden en ook de eigen processen beter kan inrichten."

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. Onze consultants maken gebruik van de Unisys-expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en server-technologie. Zo helpen zij klanten bij het ontwikkelen van veilige en betrouwbare bedrijfsprocessen. Onze diensten en oplossingen bieden klanten diepgaand inzicht in hun organisatie, de voorwaarde voor een continue en stabiele bedrijfsvoering. Door de toepassing van de Unisys 3D Visible Enterprise-methodologie zien klanten vooraf de impact van hun beslissingen en worden de kansen en risico's volledig zichtbaar, nog voor een investering gedaan wordt.