Programma Elektronische Provincies


Gsm-ganzentocht door Friesland (15 december 2005)

Binnen enkele maanden is het mogelijk om in Friesland via de mobiele telefoon de herkomst van trekkende ganzen te achterhalen. De provincie Friesland heeft bijna een ton euro aan subsidie uitgetrokken voor het project 'Goosetrack' dat dit mogelijk moet maken.

In Nederland verblijven iedere winter ongeveer 1,5 miljoen ganzen, meer dan waar ook in Europa. Op hun tocht uit Arctische gebieden strijken ze het liefst neer in weilanden. Dat zijn magnifieke schouwspelen, vertelt Henk van der Jeugd, projectleider van Goosetrack bij Sovon Vogelonderzoek Nederland. Friesland is bij uitstek de plek om deze vogels te gaan zien. 93 procent van de waarneming vindt plaats in deze provincie.

Ongeveer 1 procent van de 1,5 miljoen ganzen heeft een gekleurde halsband of ring om nek of poten. Daarop staat een nummer dat op afstand is te lezen met een verrekijker of telescoop. Als het project Goosetrack eenmaal van de grond is kunnen nieuwsgierigen dat nummer sms-en naar een computer die informatie over de gans terugstuurt naar de mobiele telefoon.

Dit project is ontwikkeld door de organisatie Sovon Vogelonderzoek Nederland in samenwerking met Internet Academie Friesland, Vogelbescherming Nederland, Natuurschool en de Agrarische Natuurvereniging Dongeradeel. Naast het sms-systeem ontwikkelen deze organisaties voor ganzenliefhebbers ook toeristenexcursies in Noordoost Friesland.

Daarnaast maken we ook een aantrekkelijke website met informatie over ganzen, aldus Van der Jeugd. Dit moet de ontmoetingsplek worden voor degenen die de ganzen ringen omdoen en degenen die ze spotten. De spotters zijn vooral amateurs.