Nederlandse Vereniging van Journalisten

onderhandelingen cao dagbladjournalisten 2005 -2006 (15 december 2005)

Aan de NVJ-leden werkzaam bij de dagbladen

Geachte collegae,

De NVJ heeft met de werkgevers, de NDP na 7 onderhandelingsronden overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO voor Dagbladjournalisten voor 2005 en 2006.
Tevens is er een akkoord bereikt voor een nieuwe minimumpensioenCAO vanaf 2005.
Beide leggen we ter goedkeuring aan u voor.

Zoals we u al eerder hebben gemeld was het niet makkelijk om tot overeenstemming te komen. Er lagen ingewikkelde dossiers op tafel zoals vroegpensioen, de opvolger van de WAO, de WIA, het loongebouw en de overgang van eindloon naar middelloon.


1. Het nieuwe loongebouw zal er in ieder geval niet toe leiden dat journalisten in salaris of in salarisperspectief er op achteruit gaan. Ook is het mogelijk om als journalist zoveel mogelijk schalen door te lopen op grond van objectieve criteria. Dat waren de belangrijkste punten en die zijn gehonoreerd.

2. We hebben de VUT/Prepensioenregeling omgebouwd tot een nieuwe zg. vroegpensioenregeling. Het blijft dus mogelijk om vroeger te stoppen met werken. Dit is niet alleen belangrijk voor diegenen die daar gebruik van willen maken, maar zorgt ervoor dat doorstroom op de redacties mogelijk blijft; ouderen maken plaats voor jongeren.
3. De nieuwe minimumpensioen CAO zorgt er voor dat de overgang van eindloon naar middenloon acceptabel is. We hebben het voor elkaar gekregen dat het mogelijk is om een pensioen op te bouwen met een hoog opbouwpercentage en een nabestaandenpensioen op spaarbasis zonder dat hiervoor zelf extra betaald moet worden.

We willen u vragen om vóór 22 december a.s. uw stem uit te brengen via het stemlokaal of per email naar dagblad@nvj.nl.

Mocht u vragen hebben dan kunt u die natuurlijk altijd stellen. Wij beantwoorden die graag.

Rest ons u goede feestdagen toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Namens de onderhandelingsdelegatie en het bestuur van de NVJ,

Bianca Rootsaert, secretaris Dagblad NVJ
Ernst Jan Rozendaal, voorzitter sectie Dagblad NVJ