GroenLinks

Donner heeft na 1e rapport Schipholbrand veel uit te leggen

15 december 2005

Vandaag presenteerde de gemeente Haarlemmermeer een eigen onderzoek over de gang van zaken rondom de Schipholbrand. De quick scan van Haarlemmermeer maakt duidelijk dat er vóór en tijdens de brand heel veel mis is gegaan.

In het rapport constateert de commissie-Hendrikx ondermeer dat de vergunningverlener (de gemeente) weinig middelen heeft om extra brandbeveiligingsmaatregelen op te leggen. Het ontbrak aan goede eisen voor de bedrijfshulpverlening ook was er sprake van een vertraagde doormelding van de brand richting brandweer. Waardoor de brandweer pas 14 minuten na de eerste brandmelding ter plaatste was. De vertraging in het doormelden van de brand acht de commissie-Hendrikx onverantwoord.

De geconstateerde feiten roepen serieuze vragen op over de manier waarop de veiligheid van de gedetineerden in het detentiecentrum Schiphol geregeld was. Minister Donner van Justitie heeft tijdens het Algemeen Overleg van aanstaande dinsdag over de brand op detentiecentrum Schiphol veel uit te leggen.

Marijke VosDen Haag, 15 december 2005