Ingezonden persbericht


Persbericht

15 december 2005

Niet VoIP, maar video grootste aandeel in groei internetverkeer

~ streaming media en peer-to-peer drukken een steeds grotere stempel op internetverkeer ~

De invloed die de populariteit van Voice over IP heeft op de toename van het internetverkeer is relatief erg beperkt. Streaming video en audio daarentegen nemen een steeds prominentere plaats in wanneer het gaat om de typen verkeer die op internet uitgewisseld worden, gevolgd door peer-to-peer gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) onder leden en verwante peering exchanges in Europa.

De groeiende variëteit in internettoepassingen vereist een enorme internetcapaciteit. AMS-IX ondervroeg haar leden - waaronder Internet Service Providers (ISPs), carriers, content providers en hosting providers - en een aantal internet exchanges in Europa over hun bevindingen en verwachtingen ten aanzien van de invloed die de verschillende typen toepassingen hebben op de samenstelling en groei van het internetverkeer.

De rondvraag laat zien dat, hoewel VoIP over het algemeen beschouwd wordt als een snel groeiende internettoepassing, het aandeel van internettelefonie in het totale verkeer beperkt blijft tot gemiddeld 3 procent, telefonie vergt namelijk niet zoveel data-volume. Streaming video en audio vertegenwoordigen momenteel 14 procent van de mix. Het verkeer uit het gebruik van webbrowsers en e-mail neemt nog altijd de voornaamste positie in, ruim de helft van het internetverkeer resulteert uit deze toepassingen.

De vertegenwoordiging van VoIP in het internetverkeer stelt nog weinig voor en ook de verwachting naar de toekomst toe voorziet geen hoofdrol voor internettelefonie voor wat betreft het verkeersvolume. Slechts 15 procent van de ondervraagde AMS-IX-leden verwacht dat verkeer uit VoIP het snelst zal toenemen. De verwachting is dat de meeste groei zal komen uit respectievelijk video en audio (bijna 80% wijst deze applicaties aan als grote groeier), P2P (40%) en nog altijd webbrowsers en e-mail (52%). De peering-platforms in Europa delen deze toekomstverwachting en plaatsen VoIP achter video en audio.

Job Witteman, CEO bij AMS-IX licht toe: "De uitkomst van het onderzoek was op zich geen verrassing voor ons, ook in Amsterdam verwachten wij veel meer groei vanuit de multimedia en de steeds geavanceerdere toepassingen voor bijvoorbeeld nieuws. VoIP is overigens wel degelijk een punt van aandacht binnen onze Exchange, omdat met de verhoogde acceptatie van de technologie, de behoefte aan specifieke voice-peering en toegevoegde directory diensten begint te ontstaan. Een neutrale omgeving is voor de realisatie van voice-peering erg wenselijk en vanuit AMS-IX streven we dan ook naar de ontwikkeling van zo'n omgeving."

(405 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over AMS-IX
AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is een onafhankelijke Internet exchange zonder winstoogmerk. De uitwisselplaats voor internetverkeer is begin jaren '90 opgericht. Meer dan 200 internet-gerelateerde partijen wisselen op het platform internetverkeer uit en AMS-IX is daarmee één van de grootste internet hubs ter wereld. Het AMS-IX platform biedt hoogwaardige, niet-blokkerende professionele peeringdiensten voor alle soorten IP-verkeer, zowel data als VoIP. AMS-IX host de eerste mobiele peering-locaties wereldwijd, de Global GPRS Roaming Exchange (GRX) en de Mobile Data Exchange (MDX), alsook oplossingen voor broadcast-verkeer met de multicast peeringdienst. Meer informatie: http://www.ams-ix.net.

Voor verder persinformatie of fotomateriaal, kunt u contact opnemen met Marieke van Zuien van LEWIS, Global Public Relations Tel: 040 235 46 00 Fax: 040 235 46 01 E-mail: mariekev@lewispr.com http://www.lewispr.com

Voor meer informatie over AMS-IX kunt u contact opnemen met Cara Mascini: Tel: 020 305 89 95 Fax: 020 305 89 90 E-mail: cara.mascini@ams-ix.net http://www.ams-ix.net

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 23
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com