Productschap Margarine


13.12.2005

Bedrijven moeten vanaf juli 2006 voldoen aan Atex

Bedrijven waar een explosieve atmosfeer kan ontstaan, moeten voldoen aan de Atex-richtlijnen. Er bestaan twee Europese Richtlijnen op het terrein van veiligheid in verband met stof.explosiegevaar: de zgn. Atex-95 richtlijn en de Atex-137 richtlijn. Voor Nederland zijn deze richtlijnen geïmplementeerd in de Arbowet en het Arbobesluit. Het is een onderdeel van de verplichte risico-inventarisatie en evaluatie.

Voor de Atex-137 richtlijn moeten bedrijven al sinds juli 2003 hun bedrijf gezoneerd hebben. Vanaf juli 2006 moeten bedrijven maatregelen geïmplementeerd hebben zodat zij aan beide richtlijnen voldoen. De werkgever is onder meer verplicht om:
* de explosierisicos te beoordelen;

* een explosieveiligheidsdocument op te stellen en deze actueel te houden;

* waar nodig: een systeem in te voeren van schriftelijke werkinstructies en werkvergunningen.

Voor de diervoedersector heeft Nevedi een handleiding opgesteld om te komen tot een explosieveiligheidsdocument. Een van de onderdelen hierin is het inventariseren van de fysische eigenschappen van de grondstoffen en eindproducten. Vanuit verschillende sectoren, behorend tot de achterban van het Productschap Diervoeder en het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten, zal bekeken worden of het mogelijk is om een gezamenlijke database op te zetten met een inventarisatie van de vereiste gegevens.