Provincie Limburg

Derde tranche levert acht nieuwe kwaliteitsprojecten voor senioren op Tenderregeling Senioreneconomie

Gedeputeerde Staten hebben in het kader van de 3e tranche van de Tenderregeling Senioreneconomie besloten aan 8 resultaatgerichte kwaliteitsprojecten een totaalbedrag van 245.596,00 aan subsidie te verlenen. Het gaat om 7 toeristische projecten en 1 project gericht op innovatie en zorg. Bovendien hebben Gedeputeerde Staten besloten vanuit senioreneconomie 74.000,-- en vanuit het thema Veilig Leven in Limburg eveneens 74.000,-- in te zetten voor het project Ontwikkeling evacuatiebrancard voor meervoudig gehandicapten. Naast de bijdragen uit de Tenderregeling ondersteunt de Provincie uit het reguliere budget Senioreneconomie majeure projecten. Doel is om met deze projecten een zo gunstig mogelijk klimaat te scheppen voor de seniorenburgers in de provincie Limburg. Zo is het afgelopen jaar subsidie toegekend aan een aantal majeure projecten die zich richten op de senior en arbeidsmarkt alsmede op de senior en innovatie/zorg.

De acht projecten
Aan de heer Janssen te Meerssen is voor het project Charlemagne Thema Tours een subsidie verleend van 6.500,00. Hoofddoelstelling van het project is het ontwikkelen en aanbieden van georganiseerde thematische reizen voor met name senioren.
Aan Fun Beach B.V. te Maastricht is een subsidie van 28.000,00 verleend voor het project Maastricht op rolletjes. Onder gebruikmaking van het innovatieve vervoermiddel Segway (een soort gemotoriseerde step) kunnen actieve senioren deelnemen aan excursies langs cultuurhistorische en kerkelijke bezienswaardigheden van de stad Maastricht.
Aan de heer Gillissen te Sint Geertruid is een subsidie verleend van 5.000,00 voor het inrichten van een ontmoetingsruimte voor senioren. In deze ruimte kunnen senioren met elkaar in contact komen, de eenzaamheid doorbreken en herinneringen ophalen. Aan hotel Brull te Mechelen en Appartementenhotel Ons Epen te Epen is een subsidie van respectievelijk 28.500,00 en 42.596,00 verleend voor het realiseren en vermarkten van wellnessfaciliteiten. Met deze projecten sluiten de ondernemers goed aan bij de in dit gebied noodzakelijke kwaliteitsslag die moet leiden tot vernieuwing. Beide projecten sluiten eveneens aan bij het thema Wellness uit de economische Versnellingsagenda Limburg op weg naar 2012. Het project Groenslaperij van de familie van Melick te Swalmen ontvangt een subsidie van 10.000,00. Dit project biedt verblijfsaccomodaties en passende recreatieve voorzieningen aan voor senioren en/of mensen met functiebeperking met familie en/of vrienden.

Hoeve Scholtissenhof te Bocholtz ontvangt een subsidie van 25.000,00 voor het project Cultuurhistorie met een nostalgisch tintje. Hoeve Scholtissenhof krijgt het karakter van nostalgie en herinnering door o.a. de vestiging van het Historisch Museum Limburg in Beeld en Miniatuur, de vestiging van de oudste winkel van Zuid-Limburg en dagverzorging voor ouderen/huiskamerproject.
Het project La Providence Grubbenvorst, ingediend door Medisch Centrum VieCuri en Bilderberg Venlo Hotels ontvangt een subsidie van 100.000,00 voor de realisering van een onderscheidend revalidatiecentrum met hotelmatige aanpak.

Tenderregeling Senioreneconomie
De Tenderregeling Senioreneconomie is bedoeld om kwaliteitsprojecten aan te jagen die bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten voor de senioreneconomie. Omdat de doelgroep senioren (de vijftig plussers) in Limburg fors gaat toenemen, richt de Provincie zich in haar beleid onder andere op het ontwikkelen van economische activiteiten voor deze doelgroep. De Provincie wil de senior activeren als consument èn als producent. Een ambitie die verwezenlijkt moet worden langs 3 projectlijnen:

* senior en toerisme

* senior en arbeidsmarkt

* senior en innovatie

Om de senioreneconomie tot een succes te maken hebben Gedeputeerde Staten door middel van de Tenderregeling Senioreneconomie ondernemers, investeerders en werkgevers uitgedaagd om projecten te initiëren die gericht zijn op de senior.
Voor de Tenderregeling Senioreneconomie is een bedrag uitgetrokken van 510.000,00, dat in 3 tranches van elk 170.000,00 is opengesteld. Een unieke kans voor ondernemers die effectief en vernieuwend op deze doelgroep willen inspelen en met hun projecten een bijdrage leveren aan de Limburgse economie. Voorwaarde is dat de minimale kosten van een project 75.000,00 moeten bedragen. Subsidiëring is maximaal 35% van de totale projectkosten, met een maximum van 100.000,00 per aanvraag. Voor de totale Tenderregeling Senioreneconomie (1e, 2e en 3e tranche) zijn 22 projecten ingediend; 15 projecten gericht op het thema senior en toerisme, 2 op het thema senior en arbeidsmarkt en 5 op het thema senior en innovatie /zorg. Voor een totaalbedrag van 436.071,00 is subsidie verleend aan in totaal 10 projecten (9 toeristische projecten en 1 project innovatie/zorg).

Ontwikkeling evacuatiebrancard
Daarnaast is een project gestart dat de ontwikkeling behelst van een speciale evacuatiebrancard voor meervoudig gehandicapten. Deze brancard kan worden ingezet bij calamiteiten. Dit project komt voort uit een initiatiefvoorstel van de CDA-fractie in de PS-vergadering van 16 september jl.. Aanleiding van dit voorstel is de problematiek die brandweer- en ambulancediensten ervaren bij het evacueren van mensen met een meervoudige handicap in geval van calamiteiten. Het traject moet resulteren in 10 prototypes die voldoende marktpotentieel hebben om in productie te worden genomen.

15-12-2005 14:07