Delta psychiatrisch centrum

Europa gevaar voor onderzoek naar de beste behandeling
van psychiatrische patiënten

De hoge eisen die de Europese overheid stelt aan de veiligheid en werkzaamheid van medicijnen zijn begrijpelijk, maar leiden er in de praktijk toe dat steeds meer patiënten -en zeker psychiatrische patiënten- straks wel medicijnen hebben die helpen maar niet werken!
Deze waarschuwing valt te lezen in het Medisch Contact van 9 december 2005 en wordt geuit door hoogleraar pharmacotherapie bij psychiatrische patiënten prof. dr. A.J.M. Loonen en de psychiaters prof. dr. J.E.J.M. Hovens en dr. J.B. Bakker. Zij zijn allen verbonden aan Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal. Om te voorkomen dat bovengenoemd scenario werkelijkheid wordt, pleiten zij voor onderzoek door het nieuwe Top Institute Pharma, waarvan het toezicht onder de Nederlandse overheid valt en niet onder dat van Europa.

achtergrond
Het ontwikkelen van nieuw medicijnen is de laatste decennia door alle eisen zo kostbaar geworden dat farmaceutische industrieën zich voornamelijk richten op de meest lucratieve toepassingsgebieden en ook daarbinnen niet alle mogelijkheden die het nieuwe middel biedt onderzoeken.
Dit zogenaamde registratie-onderzoek wordt steeds bepalender, met als gevolg dat er nu al minder aandacht is voor onderzoek naar de manier waarop patiënten werkelijk baat kunnen hebben bij bepaalde -combinaties van- medicijnen en/of behandelingen.

Onafhankelijk onderzoek naar de vraag of het gebruik van medicijnen en de bijbehorende behandeling van patiënten in de praktijk ook echt werkt, is volgens de schrijvers van het stuk daarom meer dan ooit noodzakelijk. Ook onderzoek naar wat de werkzaamheid is van bestaande medicijnen bij ziekten en stoornissen waar ze niet voor zijn geregistreerd mag niet verloren gaan.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van Delta Psychiatrisch Centrum, 06-2013 5654 of 06-515 94417.