VVD



Nieuws

Mulder vraagt politieke verantwoording van Raad en Commissie

Gisteravond waren de voorzitter van de Europese Commissie Barroso en Minister Lewis uit Groot-Brittanië aanwezig bij de vergadering van de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement in Straatsburg. Jan Mulder had beide heren uitgenodigd in het kader van zijn rapporteurschap voor de controle op de begroting van 2004. Reden voor de uitnodiging is het gebrek aan het nemen van politieke verantwoordelijkheid van de Europese Commissie en de Raad bij de uitvoering de begroting.

Jan Mulder: "80% van de EU-fondsen worden in en door de lidstaten zelf besteed. De Rekenkamer geeft aan dat ook voor 2004 hier de grootste onzekerheden en problemen liggen. Het wordt tijd dat lidstaten hier iets aan doen. Daarom vraagt het Europees Parlement de Ministers van Financiën te verklaren dat alle controles en controlesystemen in zijn land aanwezig zijn én werken."

"Voor alle duidelijkheid, het is niet de bedoeling dat Ministers direct verantwoordelijkheid afleggen aan het Europees parlement. Daar zijn de nationale parlementen voor. Het is bedoeld als hulpmiddel voor de Europese Commissie. Nationale parlementen moeten op deze manier wel meer betrokken raken. Nu hebben ze vaak nog geen idee hoeveel geld, waar heen gaat en hoe het wordt besteed. "

Commissievoorzitter Barroso ondersteunt in principe de voorstellen van het Europees Parlement en onderschrijft dat de Commissie haar collectieve verantwoordelijkheid niet kan ontwijken. Voorlopig voelt hij helaas niets voor het idee van het Europees Parlement dat EU-commissarissen ook individuele verantwoordelijkheid moeten nemen.

Jan Mulder: "Naar mijn idee is het logisch dat de Europese Commissie zelf ook politieke verantwoordelijkheid neemt. Als je de gedachte ondersteunt dat de Ministers van Financiën dit moeten doen, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Ik realiseer me dat een Commissaris volgens het verdrag niets alleen mag verklaren, maar mijn voorstel zou zijn om dan de politieke verantwoordelijkheid als Europese Commissie te dragen. Helaas ziet de heer Barroso het anders en daarmee weigert hij de zo nodige verantwoordelijkheid te nemen."

Het antwoord van Minister Lewis bevestigde het eerdere standpunt van de Raad en was wederom teleurstellend. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de Europese Commissie en ziet niets in deze verklaringen van Ministers van Financiën tegelijkertijd wijzend op het verdrag waarin staat dat de Europese Commissie eindverantwoordelijke is. Daarmee vergetend dat ook in het verdrag staat dat de lidstaten alles in het werk moeten stellen om de Europese Commissie te helpen.

In de discussie onderlijnde Jan Mulder naast vele andere Europarlementariërs ook dat goedkeuring van de nieuwe Financiële Perspectieven door het Europees Parlement onlosmakelijk verbonden is met meer serieuze initiatieven van de Commissie en de Raad voor een betere financiële controle van de EU.