Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
DORDRECHT, 15 december 2005

De Hoop stelt onvoorzichtig overheidsbeleid aan de orde

Dordrecht - Stichting De Hoop, het centrum voor evangelische verslavingszorg en hulpverlening, kampt met forse problemen. Onvoorzichtig beleid van de overheid is daarvan de oorzaak. In een bijlage bij het januarinummer van De Hoop Magazine informeert de stichting hierover de mensen die De Hoop ondersteunen. Het betreft gemiste gelden voor kinderdagopvang alsmede een subsidie van het Europees Sociaal Fonds voor studie en werkervaring. Daarbij krijgt De Hoop zeer beperkte mogelijkheden om de groeiende wachtlijst terug te dringen.

Voor de dagopvang van kinderen van verslaafde ouders zijn financiële middelen nodig. De Gemeente Dordrecht heeft tot 1 januari 2005 deze ouders geholpen kinderopvang financieel mogelijk te maken. Na die datum heeft de Gemeente ander beleid ingezet. Daardoor zijn ouders in De Hoop financieel in de knel geraakt. In overleg met de Gemeente is daar maar heel beperkt een oplossing voor gevonden. Voor 2005 is een tekort van ¤ 42.000,- het gevolg.

Onverwacht sloeg op 28 oktober jongstleden het loket van het Europees Sociaal Fonds (ESF) dicht. De Gemeente Dordrecht was bereid de aanvraag van De Hoop bij het ESF in te dienen. Deze aanvraag was op tijd bij de Gemeente ingediend. De Gemeente heeft deze aanvraag te laat doorgestuurd. Gevolg is dat De Hoop in 2005 voor studie en werkervaring een tekort heeft van ¤ 80.000,-. Een nieuwe aanvraag kan pas voor 2008 weer worden ingediend.

De wachtlijst van De Hoop groeit. Het aantal mensen op de wachtlijst is groter dan het aantal bedden. De Hoop krijgt echter zeer beperkte mogelijkheden om uit te breiden en zo de wachtlijst terug te dringen. Het gevolg is dat mensen langer van hulp verstoken blijven en soms zelfs overlijden.