Veilig Amsterdam

Cameratoezicht draagt bij aan beperking overlast en criminaliteit

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam-Centrum

Cameratoezicht levert een positieve bijdrage aan de strijd tegen overlast en criminaliteit. Sinds de invoering hiervan is het aantal delicten op de Wallen en in het Nieuwendijkkwartier sterk afgenomen. Zo is het aantal aangiften de afgelopen vier jaar met 50% gedaald. Het gaat vooral om een sterke afname van verbale agressie, dreigende sfeer, zakkenrollerij, inbraken, diefstal uit auto's, mishandeling en straatroof.

In beide gebieden is de daling groter dan in de rest van het politiedistrict. De positieve ontwikkelingen die bij de tussenmeting van vorig jaar naar voren kwamen, hebben zich doorgezet. Dit blijkt uit de 'Evaluatie cameratoezicht Wallen en Nieuwendijk, meting 2005' van het onderzoeksbureau DSP- Groep, waarvan het college van B&W en het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum kennis heeft genomen. De effecten van cameratoezicht zijn door het bureau in kaart gebracht met behulp van enquêtes, politiecijfers, incidentenregistratie, logboeken, observaties en interviews met betrokkenen.

Gebruik beeldmateriaal
In februari 2004 zijn er in deze gebieden 26 camera's geplaatst, in 2005 zijn er vier bijgekomen. In totaal hangen er nu 30 camera's, 21 in het Wallengebied en 9 in het Nieuwendijkkwartier. De camerabeelden worden 24 uur per dag opgenomen en drie dagen bewaard. Elke dag worden de beelden tussen 19.00 en 03.00 uur live bekeken door speciaal hiertoe opgeleide medewerkers van Stadstoezicht. Sinds mei 2004 hebben de toezichthouders meer dan 2000 incidenten waargenomen. Het kan gaan om zowel overlast als om zware delicten, waarbij bijvoorbeeld wapens in het spel zijn. De toezichthouders melden de incidenten aan de politie. Als het nodig is, onderneemt de politie direct actie. De politie gebruikt de beelden ook voor haar opsporingswerk: dat gebeurt gemiddeld twee keer per week. Het gaat hierbij vooral om drugshandel, geweldsmisdrijven, diefstallen en straatroven. Daarnaast worden de beelden worden ook gebruikt om hulp te kunnen bieden en om de efficiency van de inzet van de politie te vergroten.

Reacties
Een ruime meerderheid van zowel bewoners als bezoekers vindt cameratoezicht een goed middel. Dit aantal is tussen 2003 en 2005 gestegen. Ongeveer de helft van de ondervraagden verwacht dat criminaliteit en overlast door cameratoezicht afneemt. De angst voor aantasting van de privacy leeft minder sterk. De meerderheid van de bewoners en bezoekers vindt dat de beelden 24 uur per dag live bekeken moeten worden.

Verplaatsingseffecten
De gemeente kreeg signalen dat cameratoezicht zou leiden tot verplaatsing van de problemen. Uit het onderzoek blijkt dat op de Wallen inderdaad sprake is van een toename van drugsgerelateerde overlast op enkele plekken net buiten het cameragebied en plekken die zich net buiten het bereik van de camera's bevinden (blinde vlekken). Maar er is geen sprake is van één-op-één verplaatsing van alle criminaliteit en overlast naar een ander gebied. Om de drugsgerelateerde verplaatsing tegen te gaan heeft het stadsdeel Amsterdam-Centrum enkele nieuwe camera's geplaatst en is een klein aantal camera's verplaatst.

Gezamenlijk project
Het cameratoezicht in deze gebieden is een gezamenlijk project van de gemeente en het stadsdeel. De evaluatie is verricht in opdracht van de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam-Centrum.

Aanbevelingen
Om het effect van cameratoezicht te vergroten en negatieve bijeffecten te voorkomen, wordt aanbevolen het aantal uren dat live wordt meegekeken uit te breiden en het camerasysteem flexibeler te maken. Ook wordt voorgesteld dit experiment om te zetten in een definitief project, waardoor de gemeente flexibeler kan omgaan met de gebiedsgrenzen. Burgemeester Cohen overlegt met stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel hoe wordt omgegaan met de aanbevelingen. De uitkomsten hiervan zullen in een gezamenlijke brief worden gemeld aan de raadscommissies van de gemeente en het stadsdeel Amsterdam-Centrum.

De evaluatie van het cameratoezicht op de Wallen en in het Nieuwendijkkwartier wordt ter kennisneming naar de leden van de raadscommissie van de gemeente gestuurd voor de vergadering op 26 januari.

Pb-237