Gemeente Gouda


persbericht: cameratoezicht in het centrum van gouda

Gemeente Gouda heeft de afgelopen 3 weken 26 camera's in het winkel- en uitgaansgebied geïnstalleerd. Het nieuwe camerasysteem draait tot half januari proef. Tegen die tijd zijn eventuele kinderziekten verholpen en werkt het systeem optimaal. De belangrijkste doelstelling van de uitbreiding van het cameratoezicht is het vergroten van de mogelijkheden voor politie en gemeente om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Samen met politie en justitie geeft de gemeente hoge prioriteit aan de voortzetting van het integraal veiligheidsbeleid. Binnen dit beleid vormt cameratoezicht een belangrijk hulpmiddel. Aan de uitbreiding van het cameratoezicht werkte de gemeente samen met politie, openbaar ministerie, eigenaren van panden in het centrum waarop cameras zijn bevestigd, bewoners en winkeliers. De eerste grote krachtmeting met het complete camerasysteem vond plaats op Kaarsjesavond van 13 december.

Evaluatie bestaand cameratoezicht
De gemeente heeft het belang van cameratoezicht een jaar geleden al onderkend door camera's te installeren op een viertal parkeerterreinen en de stationsomgeving. Mede gebaseerd op goede resultaten van dit cameratoezicht, is besloten uit te breiden naar het winkel- en uitgaansgebied. De eerste resultaten van cameratoezicht op de vier parkeerterreinen en het stationsgebied zijn zeer positief. De eerste 7 maanden van 2004 werden ongeveer 200 incidenten geconstateerd. Als gevolg hiervan zijn 106 aanhoudingen verricht, bijna allemaal op heterdaad. De uitkomsten van de gehouden evaluatie hebben als gevolg dat, naast de uitbreiding van het cameratoezicht in centrum van Gouda, een drietal beweegbare cameras wordt toegevoegd aan het thans aanwezige cameratoezicht. Dit betreffen de volgende locaties: Crabethstraat, Klein Amerika (buiten betaald parkeergedeelte) en parkeerterrein Vossenburchkade.

Doelstelling cameratoezicht
Het vergroten van de mogelijkheden voor de gemeente Gouda, politie en openbaar ministerie om de openbare orde en veiligheid te handhaven is de belangrijkste doelstelling van cameratoezicht. Uitgangspunt voor de gemeente hierbij is dat cameratoezicht het veiligheidsgevoel bij de bewoners, bezoekers en andere gebruikers van het openbare gebied binnen de gemeente Gouda moet verhogen. Cameratoezicht heeft in eerste instantie een preventief karakter. Door tijdens het live uitkijken met de cameras toezicht te houden, kunnen incidenten worden voorkomen of in de kiem worden gesmoord. Tevens biedt het ondersteuning aan politie en justitie bij het voorkomen, aanpakken en terugdringen van criminaliteit en overlast.

Gouda veilig: dat doen we samen!
De moeilijkheidsgraad van de uitvoering van het cameratoezicht in het winkel- en uitgaansgebied is aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld bij parkeerterreinen. Problemen als zakkenrollen, geweld, overlast jeugd, en dronkenschap die kunnen voorkomen in drukke gebieden in de binnenstad, met name in de nachtelijke uren, zijn lastiger te constateren dan delicten gericht tegen statische voorwerpen zoals voertuigen en fietsen. Ondanks de hogere moeilijkheidsgraad wordt met cameratoezicht de pakkans vele malen vergroot.

Voor een veilig Gouda is een brede gezamenlijke aanpak nodig. Behalve gemeente, politie en justitie kunnen ook winkeliers, horeca, inwoners en bezoekers van Gouda hieraan een bijdrage leveren door gesignaleerde delicten te melden op telefoonnummer 0900-8844. Zeker in het winkel- en uitgaansgebied geldt dat een gezamenlijke aanpak de effectiviteit van het cameratoezicht verbetert.

De gemeente verwacht een stijging van geregistreerde criminaliteit na invoering van cameratoezicht in het winkel- en uitgaansgebied. Uit onderzoek in andere gemeenten blijkt namelijk dat de politie met behulp van de cameras meer incidenten ziet en registreert. Bovendien doen slachtoffers eerder aangifte als ze weten dat het misdrijf mogelijk met cameras is waargenomen. Dat wil overigens absoluut niet zeggen dat het daadwerkelijk aantal gepleegde misdrijven zal toenemen. De tendens van de laatste jaren van afname van de criminaliteit en overlast onderbouwen deze verwachting.

Proefdraaien
Het proefdraaien met de nieuwe camera's in het centrum is begonnen. Dit houdt onder andere in dat vanuit de cameratoezichtruimte in het kantoor van Stadstoezicht de beelden van alle cameras live kunnen worden uitgekeken en opgenomen. Hiertoe is het ondergrondse glasvezelnetwerk aangepast. De cameras zijn vrijwel allemaal beweegbare cameras en kunnen gezamenlijk het volledige cameragebied bestrijken. Voor de aanwezigen in het cameragebied is niet waar te nemen in welke richting de cameras in werking zijn.

Volledige consensus
De gemeente heeft veel tijd geïnvesteerd in het informeren en overleggen met eigenaren en huurders van panden waar de bevestiging van een camera is gepland. Dit heeft geleid tot volledige consensus met deze betrokkenen. Door deze zorgvuldige wijze van communiceren heeft de voorbereiding van de uitbreiding van het cameratoezicht vertraging opgelopen en is de eerder geplande datum van 1 oktober niet gehaald. Bewoners en ondernemers in de binnenstad zijn door publicaties op de hoogte gehouden van de vorderingen van het project. Tevens is in brieven en tijdens een voorlichtingsavond op 22 november jl. voorlichting gegeven over de werking van cameratoezicht.

Live uitkijken en opslaan van camerabeelden
Het effect van cameratoezicht is voor een belangrijk deel afhankelijk van het live uitkijken van de camerabeelden. Live uitkijken vergroot de pakkans van potentiële ordeverstoorders aanzienlijk. Thans vindt dit ongeveer 16 uur per dag plaats. Voor het uitgaansgebied worden hier extra uren in de weekenden aan toegevoegd. Naast het live uitkijken van de camerabeelden worden alle camerabeelden 24 uur per dag opgenomen en 7 dagen opgeslagen. De opgenomen camerabeelden worden automatisch gewist voor zover deze niet door politie of justitie gebruikt worden voor opsporing/bewijsvoering en vervolging. Alle cameras zijn zodanig opgesteld en softwarematig afgesteld dat de privacy van de omwonenden is gegarandeerd.