Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol vijf jaar achter elkaar binnen geluidsgrenzen

Voor het vijfde jaar op een rij is de luchtvaartsector binnen de wettelijke geluidsgrenzen voor Schiphol gebleven. Ieder gebruiksjaar is het weer spannend of de luchtvaartsector binnen deze strenge milieugrenzen het vliegverkeer kan afhandelen. Dit gebruiksjaar liep van 31 oktober 2004 tot en met 1 november 2005.

Het afgelopen gebruiksjaar is de Buitenveldertbaan meer gebruikt dan was voorzien bij aanvang. Zo is deze start- en landingsbaan meer ingezet door de tijdelijke sluiting van de Polderbaan na de vondst van de bom uit de Tweede Wereldoorlog bij Vijfhuizen en door de gedeeltelijke sluiting van het luchtruim wegens werkzaamheden in het westelijke havengebied van Amsterdam. Hierdoor liepen enkele van de handhavingspunten voor geluid bijna "over de rand". De luchtvaartsector slaagde er echter in om het vliegverkeer binnen de geluidsgrenzen af te handelen, zo heeft de Inspectie van Verkeer en Waterstaat deze week meegedeeld.

Met 42,5 miljoen passagiers en ruim 1,4 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol in 2004 de vierde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo'n 90 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met ca. 250 bestemmingen over de hele wereld. Schiphol is daarmee een van de vier belangrijkste mainports of hubs van Europa en een van de twee Europese thuisbases van Air France-KLM en de SkyTeam alliantie. De luchthaven Schiphol is ook een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven waren eind oktober 2004 57.600 mensen werkzaam.

Amsterdam Airport Schiphol is een onderdeel van Schiphol Group. Schiphol Group is een exploitant van luchthavens in binnen- en buitenland en heeft als ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn. http://www.schiphol.nl


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl