Gemeente Amsterdam

Kerstactiviteiten Scheepvaartmuseum

15 december 2005
---
Persbericht Het Scheepvaartmuseum heeft voor de kerstvakantie een divers programma opgesteld. Onder het motto 'Maak een ontdekkingstoch in de kerstvakantie' zijn er activiteiten voor jong en oud.

Overwinteren in de ijzige kou op Nova Zembla of op ontdekkingsreis naar het warme Australië, dat kan in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. De interactieve tentoonstelling De Ontdekking van de Wereld, Nederlanders in onbekend vaarwater, is speciaal gemaakt voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar en een belevenis voor het hele gezin.

Een bezoek aan het VOC-schip Amsterdam, aan de steiger van het Scheepvaartmuseum, maakt de ontdekkingstocht over de wereldzeeën helemaal compleet. Tijdens de kerstvakantie is er regelmatig echte bemanning op het schip en een speciaal doe-programma onder leiding van een kok, chirurgijn en schipper. Zij testen je zeebenen, schieten kanonnen af en reiken matrozendiploma's uit.

De Ontdekking van de Wereld

In de Gouden Eeuw ontwikkelde Nederland zich tot belangrijkste zeevarende natie. Een periode vol spanning en avontuur, successen en mislukkingen, heldenmoed en grote rijkdom. In het kielzog van de ontdekkingsreizigers beleef je avonturen die de wereld veranderden: Overwinteren met Willem Barentsz in het `Behouden Huys' op Nova Zembla; met Henry Hudson voor het eerst voet aan wal zetten bij het huidige New York; meereizen met Cornelis de Houtman naar Indonesië en met Abel Tasman naar Australië. Onderweg zie je de mooiste voorwerpen en ruik en proef je `vreemde' producten.

Aan boord van een VOC-schip

Waar sliepen de matrozen, hoe gingen ze naar de wc, wat voor eten kregen ze en wat moesten ze allemaal doen? Dat kan je vragen aan de schipper, de kok of de chirurgijn. Zij laten zien hoe zwaar het leven was aan boord, vertellen spannende verhalen en bereiden kinderen van 5 tot en met 12 jaar voor op een grote reis per schip. In het filmtheater draait een spannende film over het leven aan boord van een VOC-schip (kinderprogramma start: 11.00, 13.00 en 15.00 uur).

Scheepvaartmuseum

Een andere kijk.....De selectie voor de K4 Award

Schilderijen, tekeningen en keramiek ingezonden door mensen met een verstandelijke beperking en geselecteerd door een vakjury. Een buitengewoon levendige en kleurrijke tentoonstelling van werken met een opmerkelijk hoge kwaliteit.

Adres en openingstijden

Programma op het VOC schip start om 11, 13, en 15 uur, dagelijks tijdens de kerstvakantieperiode (26 - 30 dec. 2005 en 2 - 8 jan. 2006) en buiten de vakantieperiode op woensdag en zondag. Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Bereikbaar met bus 32, 42 of 43 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voet (15 minuten). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag open.