Gemeente Tiel


Streekmuseum nu Geregistreerd Museum

Streekmuseum De Groote Sociëteit en Het Flipje en Jammuseum hebben op 9 december 2005 het predikaat Geregistreerd Museum ontvangen. Dit betekent dat beide musea voldoen aan de eisen die zijn opgesteld door het Nederlands Museumregister. De Nederlandse Museumvereniging (NMV) en de Stichting Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) hebben in 1997 de museumregistratie in Nederland geïntroduceerd. Gezamenlijk hebben zij een aantal basiseisen opgesteld waaraan elk museum, groot of klein, kan voldoen. Het beheer van het Museumregister is door NMV en LCM ondergebracht bij de voor dit doel opgerichte Stichting Het Nederlands Museumregister. De basiseisen en de gang van zaken zijn vastgelegd in het Reglement museumregistratie. Het Museumregister is een permanent onderdeel van het Nederlandse museumbestel.

Het doel van de museumregistratie is het zichtbaar maken, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse musea, en daarmee het verantwoord beheer van het culturele erfgoed. Musea die op of boven de minimumstandaard functioneren, vervullen hun museale taak naar behoren en worden opgenomen in het Museumregister. Zij ontvangen het Certificaat Geregistreerd Museum. Musea die niet voldoen aan de standaard, maar wel de intentie uitspreken en aannemelijk maken deze binnen drie jaar door te voeren, worden voorlopig geregistreerd. Het museumregister is niet bedoeld om een tweedeling aan te brengen in museumland. De stichting streeft ernaar minimaal 75% van de Nederlandse musea te registreren.

Het Nederlands Museumregister is geïnspireerd op het Registration Scheme van de Museums and Galleries Commission in Engeland. Daar begon de museumregistratie in 1988 en is de eerste registratieronde inmiddels voltooid. De kwaliteit van de museumorganisatie en het collectiebeheer is in vele gevallen aantoonbaar verbeterd. Nederland en Engeland maken gebruik van hetzelfde beeldmerk, dat inmiddels voor heel Europa wettelijk is gedeponeerd.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 12 december 2005