Gemeente Zaanstad

Zaanstad voor EUR 70.000,- benadeeld Gemeentelijke Sociale recherche houdt uitkeringsfraudeurs aan
14-12-2005

De afgelopen twee weken hield de gemeentelijke sociale recherche tot tweemaal toe mensen aan, die fraudeerden met de Wet Werk en Bijstand. Per uitkeringsituatie is de gemeente benadeeld voor een bedrag van ongeveer EUR 35.000,00, in totaal dus EUR 70.000,00.

In een van de gevallen betrof het een in Zaanstad woonachtig man die ook een woning in Amsterdam had. Deze verhuurde hij onder voor een woekerprijs. Het stel had hierdoor een riant inkomen waar menig werkende jaloers op zou zijn. De gemeente stelt zich hard op tegen deze praktijken. Beiden stellen zijn inmiddels door de sociale recherche gehoord. Tegen hun is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moeten zij zich bij de rechter verantwoorden. De ten onrechte verstrekte bijstand zal de gemeente terugvorderen. Aan de aanhoudingen ging een uitgebreid onderzoek vooraf. Hieruit is onomstotelijk vast komen te staan dat de bij Sociale Zaken opgegeven huisvesting niet overeenkwam met de werkelijke huisvestingsituatie.

De gemeente gaat door met het opsporen en vervolgen van uitkeringsfraudeurs. Daar heeft zij ook de hulp nodig van inwoners. Hiervoor is een speciaal meldpunt op internet ingesteld waar mogelijke fraude gemeld kan worden. Het e-mail adres is fraude@zaanstad.nl. Alle binnengekomen meldingen behandelt de gemeente vertrouwelijk, en indien gewenst wordt anonimiteit gewaarborgd. Een speerpunt voor het komend jaar: zwart werken.

Bijgewerkt op 15-12-2005