Gemeente Rotterdam

De raadscommissie voor Wijken en Buitenruimte heeft gisteren het eerste burgerinitiatief over de verplaatsing van het beeld 'De Verwoeste Stad' van Zadkine behandeld. Het voorstel, ingediend door de heer J. van Wingerden, gaat over het verplaatsen van het kunstwerk van het Plein 1940 naar een locatie op de Binnenrotte. Aansluitend aan de overlegvergadering van 14 december jl. bezocht de commissie de gewenste locatie voor het beeld.

De heer Van Wingerden sprak op de Binnenrotte de commissieleden en de aanwezige pers toe. Daarna werden meningen en standpunten uitgewisseld. Het plaatsen van het beeld op een terrein dat twee a drie dagen in de week als marktterrein fungeert heeft z'n voor- en tegenstanders. Waar de een het als een mogelijke aantasting van "het sacrale" van het beeld ervaart, heeft de ander er geen bezwaar tegen: Erasmus, het oudste beeld van Rotterdam heeft lange tijd ook op een markt gestaan. Kortom de meningen zijn verdeeld. Ook de heer Hans Abelman van de Internationale Beeldencollectie, die mede het college zal adviseren in deze kwestie, was aanwezig. Hij sprak aansporende woorden richting initiatiefnemer.

Raadscommissie luistert naar de toelichting van de heer Van Wingerden bij zijn burgerinitiatief

Rol college en raad

Het burgerinitiatief voldoet aan alle gestelde voorwaarden voor een initiatief met een stedelijk karakter. Het plaatsen of verplaatsen van kunstwerken is echter een bevoegdheid van het college. Vanwege de locatie is ook de Centrumraad betrokken. De raad kan wel een uitspraak doen over het burgerinitiatief en het college verzoeken de verplaatsing van het beeld van Zadkine in overweging te nemen. De commissie voor Wijken en Buitenruimte en de commissie voor Cultuur en Sport zullen de Raad hierover adviseren. Verwacht wordt dat de gemeenteraad in februari 2006 een uitspraak zal doen.

Burgerinitiatief indienen al mogelijk sinds vorig jaar

Sinds vorig jaar kunnen Rotterdammers een burgerinitiatief indienen. Burgers kunnen hiermee onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad plaatsen en daarover een uitspraak van de raad vragen. Tot voor kort was er nog geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Op 29 september 2005 besloot de raad daarom om de verordening op een aantal onderdelen te wijzigen. Zo is het aantal benodigde handtekeningen verlaagd. Initiatieven met een stedelijk of bovenwijks karakter moeten ondersteund worden met 250 handtekeningen. Voor initiatieven met een wijkgericht karakter zijn 50 handtekeningen nodig en initiatieven op buurtniveau kunnen worden ingediend met 25 handtekeningen. Eind november is de gemeente een publiekscampagne gestart om meer bekendheid te geven aan het burgerinitiatief.

Bron: Griffie, 15-12-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Commissie bezoekt ge_2085068]