Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 15 december 2005

TLN tevreden over compromis Eurovignet in Europees Parlement

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is tevreden met het bereikte compromis tussen het Europees Parlement en de Transportraad over de invoering van het Eurovignet in Europa. Het compromis bevat richtlijnen voor lidstaten om tol te heffen met als uitgangspunt 'de gebruiker betaalt'. Met dit compromis wordt voorkomen dat er een lappendeken aan Europese tolheffingen ontstaat.

Het gebruik van de weg mag alléén worden belast volgens vastgelegde berekeningsmethoden. Externe kosten zoals lawaai of verkeersonveiligheid worden niet in de berekening van toltarieven opgenomen. Afgesproken is dat eerst onderzoek - voor alle modaliteiten - naar de berekening van deze kosten wordt gedaan. Het is voor TLN belangrijk dat precies wordt vastgesteld hoe hoog deze kosten zijn en welke effecten er zijn voor de Europese economie en de afzonderlijke vervoerswijzen. Met belangstelling wacht TLN de resultaten af van het aangekondigde onderzoek van de Europese Commissie. Ook is afgesproken dat er geen onderscheid mag worden gemaakt in het heffen en de hoogte van de tol tussen lokaal en transitoverkeer op hetzelfde traject.

Lidstaten blijven 'baas in eigen huis' want in het compromis is slechts een aanbeveling over de besteding van de tolheffing opgenomen. TLN betreurt het dat er geen harde koppeling ligt tussen de opbrengsten van de tolheffing en de besteding van de middelen aan infrastructuur.

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115.