Gemeente Haarlem


15 december 2005

368/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Opnieuw accent verkeersveiligheid rondom scholen


Meer aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers


De gemeente Haarlem wil nadrukkelijker aandacht voor kwetsbare groepen in het verkeer, zoals kinderen en ouderen. De verkeersveiligheid moet concreet worden bevorderd door nog meer wijken in te richten als 50 km per uur gebied. Daarnaast blijft verkeersveiligheid bij scholen prioriteit. Verkeerseducatie en verbeteringen in de infrastructuur moeten bijdragen aan een verkeersveiliger Haarlem. Dit is een aantal maatregelen die het college voorstelt in de conceptnota Uitwerking Verkeersveiligheid. Deze nota gaat nu de inspraak in.

De aanpak van de gemeente Haarlem bij het verkeersbeleid is in lijn van het zogenoemde landelijke Duurzaam Veilig Beleid. Dit beleid heeft een kwantitatieve doelstelling: het verminderen van het aantal doden en ziekenhuisgewonden. Voor de gemeente Haarlem gaat het niet alleen om deze kwantitatieve doelstelling maar ook om de kwaliteit. Wanneer je alleen naar de cijfers kijkt, is de kans groot dat enkel naar gevaarlijke punten wordt gekeken (de zogenoemde 'blackspots'). Door dit te verbreden met kwaliteitsmaatregelen wordt het verkeersgedrag in heel Haarlem veiliger.

De gemeente Haarlem wil de verkeersveiligheid concreet bevorderen door nog meer wijken in te richten als 30 km/u-gebied. Tot nu toe is ongeveer 50% van Haarlem als zodanig ingericht. Daarnaast blijft verkeersveiligheid bij scholen prioriteit en besteedt de gemeente nadrukkelijk aandacht aan de kwetsbare groep kinderen. Jaarlijks wordt er budget vrijgemaakt om bij 4 a 5 scholen de verkeersveiligheid te verbeteren. In overleg met scholen en omwonenden/wijkraden wordt per school bekeken wat de oorzaak van de onveiligheid is en welke maatregelen nodig zijn om de omgeving van de school en de route naar school toe veiliger te maken.

De conceptnota Uitwerking Verkeersveiligheid zal voor inspraak vrij gegeven worden middels een publicatie in de stadskrant.
De nota is een uitwerking van het Haarlems Verkeers- en Vervoersplan (HVVP) welke in maart 2003 door de Raad is vastgesteld.
Het HVVP is een plan dat op hoofdlijnen het beleid op het gebied van verkeer en vervoer voor een periode van tien jaar beschrijft.

sector Stadsbeheer
Mirjam van Haaster, communicatieadviseur
023-5114901
mvanhaaster@haarlem.nl

---- --