Productschap Diervoeder

GMP: Kwaliteitsgarantie voor de diervoedersector

Diervoeders vormen een belangrijke schakel in de dierlijke productieketen: zij hebben directe invloed op de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Consumenten van vlees, melk en eieren verwachten dat industrie en detailhandel veilige en kwalitatief hoogstaande producten leveren.

Algemeen
De overheid heeft in de diervoederwetgeving daartoe regels vastgelegd die de kwaliteit van diervoeders, en daarmee de kwaliteit van vlees, melk en eieren, waarborgen. Bedrijven in de diervoedersector kunnen een stap verder gaan door over te gaan tot Good Manufacturing/Managing Practice. Dankzij deze regeling, beter bekend als de GMP-regeling, kunnen bedrijven aantoonbaar waarborgen dat diervoeders en ingrediënten voor diervoeders voldoen aan de wettelijke voorschriften en aan bovenwettelijke eisen, overeengekomen met ketenpartijen.

Kwaliteit door samenwerking in de keten
Het produceren van veilige voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong is een verantwoordelijkheid van de hierbij betrokken veehouders, diervoederleveranciers, dierenartsen en de industrie. In nauw onderling overleg hebben de betrokkenen spelregels voor de productie van dergelijke voedingsmiddelen opgesteld, het zogenaamde systeem van Integrale Ketenbeheersing (IKB) in de vlees- en eierensectoren en Keten Kwaliteit Melk (KKM) in de zuivelsector. Dit systeem waarborgt kwaliteit van voedingsmiddelen met betrekking tot de gezondheid van mens, dier en milieu.

Het doel van de IKB en KKM is dat alle schakels in de voedselketen die betrokken zijn bij de productie van vlees, melk en eieren, produceren onder goed gecontroleerde omstandigheden. Voor diervoederleveranciers bestaat de mogelijkheid via de GMP-regeling diervoedersector aan dit kwaliteitssysteem deel te nemen. Veehouders die aan het IKB- of KKM-systeem deelnemen, zijn verplicht diervoeders af te nemen van GMP-erkende leveranciers.

Daarnaast kunnen uiteraard voerleveranciers in andere landen dan Nederland aan de GMP-regeling diervoedersector deelnemen, indien zij aan hun afnemers de kwaliteit van hun producten willen waarborgen.

De GMP-regeling vereist in de eerste plaats een correct gebruik van toevoegingsmiddelen en diergeneesmiddelen. Mengvoeder- en voormengselbedrijven dienen zelf maatregelen te nemen voor een verantwoorde verwerking van dergelijke middelen. Daarnaast voorziet de regeling in de beheersing van het niveau van ongewenste stoffen en producten, zoals zware metalen, pesticiden en aflatoxine. Tot slot dient het erkende bedrijf maatregelen te nemen ter voorkoming van salmonellabesmetting van dieren via het diervoeder.

De GMP-regeling is van toepassing voor producenten van en handelaren in mengvoeders, voedermiddelen, voormengsels en toevoegingsmiddelen , alsmede voor transport, op- en overslag, teelt en opslag en vervoedering op het veehouderijbedrijf. Daarnaast kunnen laboratoria die analyses verrichten in het kader van bedrijfsinterne controles worden gecertificeerd.

De GMP-regeling heeft een vrijwillig karakter; het staat bedrijven derhalve vrij om deel te nemen.

De GMP-regeling wordt gekenmerkt door
a. eisen aan het bedrijfsinterne kwaliteitssysteem (op basis van ISO 9000)
b. toepassen van de HACCP-principes om de veiligheid te waarborgen c. generieke beheersvoorwaarden en -maatregelen in het voortbrengingsproces, inclusief tracking en tracing en recall d. waarborging van wettelijke (EG) en bovenwettelijke productnormen (afgesproken met ketenpartijen)
e. voorgeschreven minimale frequenties van onderzoek (incl. monitoring)

Certificatie
De certificatie van bedrijven gebeurt vanaf 1 juli 2003 door daarvoor door het Productschap Diervoeder geaccepteerde
certificatie-instellingen: voor nadere informatie zie:

Voorwaarden certificatie-instellingen voor GMP-certificatie·

Bureau Coördinatie Diervoedercertificatie en controle (BCD)

Een GMP-certificaat wordt alleen uitgereikt aan die bedrijven, die aan alle kwaliteitsnormen voldoen. De duur van het certificaat is drie jaar, waarbij tussentijdse audits worden uitgevoerd.

Elk gecertificeerd bedrijf is opgenomen in een openbaar register van het productschap (zie: Erkende Bedrijven).