Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 15 dec 2005


FME organiseert handelsreis voor de Nederlandse Infrastructuursector naar Tsjechië en Slowakije

In opdracht van de EVD organiseert de Vereniging FME-CWM een handelsreis voor de Nederlandse Infrastructuursector in Tsjechië en Slowakije. Deze matchmaking heeft plaats van zondag 2 april tot en met woensdag 5 april 2006 in en rond Bratislava, Brno en Praag.

De nadruk zal liggen op het leggen van nieuwe contacten en/of het intensiveren van bestaande contacten. Dit kunnen mogelijke afnemers/eindgebruikers zijn, maar ook agenten, distributeurs of andere samenwerkingspartners. De handelsreis biedt u de unieke mogelijkheid om in kort tijdsbestek marktkennis op te doen over de infrastructuursector en biedt u de mogelijkheid klanten en samenwerkingspartners te vinden. Ten tijde van deze reis zal minister Peijs naar alle waarschijnlijkheid in Tsjechië zijn en zich mogelijk enige tijd bij de deelnemende bedrijven voegen.

De markt voor infrastructuur in Tsjechië en Slowakije is sterk in ontwikkeling. Vooral spoorwegen, wegenbouw, luchthavens en utiliteitsbouw bieden de Nederlandse industrie kansen. Door de toetreding tot de Europese Unie dienen de infrastandaarden in de genoemde landen te voldoen aan de in de EU geldende normen.

Tsjechië en Slowakije liggen in Centraal Europa en zijn door de Europese Unie aangemerkt als sleutelcorridor voor de bediening van het Oekraïense achterland. Beide landen worden als transitland gezien waarin stevig moet worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de infrastructuur.

Vanuit de EU zijn Cohesiefondsen beschikbaar gesteld. Hieronder vallen upgrades van diverse spoorlijnen als Senkvice-Cifer en Raca-Trnava (Slowakije) en Prerov-Olomouc (Tsjechië). In de Tsjechische en Slowaakse markt zijn diverse gerenommeerde nationale contractors als Doprastav, ZIPP, Metrostav, Subterra en internationale bedrijven als Hochtief, Skanska en Strabag zeer actief. Zij voeren de komende jaren grote infraprojecten uit.

Het Tsjechische wegennet is sterk onderontwikkeld. Van de in totaal 55.427 km is slechts 517 km autosnelweg. De overheid heeft aangegeven dat de komende jaren een uitbreiding van het snelwegennetwerk absolute prioriteit heeft. De luchthavens in Tsjechië en Slowakije maken daarnaast een enorme groei door. Diverse luchthavens worden de komende jaren verder uitgebreid. Tsjechië zal meer internationale vliegvelden krijgen. De hoofdluchthaven van Slowakije, Stefanik, wordt geprivatiseerd en uitgebreid. Voor Tsjechië is in het Cohesiefonds 2,6 mrd. beschikbaar.

Deelname en kosten
Alle Nederlandse bedrijven die zich richten op de infrastructuurmarkt en geïnteresseerd zijn in zakendoen met Tsjechië en Slowakije kunnen deelnemen. De kosten bedragen 500 per bedrijf. Bijkomende individuele kosten, zoals voor reis & verblijf, individueel transport en een eventuele tolk zijn voor eigen rekening.

Aanmelden en Informatie
U kunt zich aanmelden via www.evd.nl/cpa/tsjslowinfra.

Vereniging FME-CWM, Marvin Bruijstens, 079 - 353 12 86, mbr@fme.nl