Kamer beslist: verbod op uithuwelijken
Den Haag, 15 december 2005

De Tweede Kamer wil dat uithuwelijken strafbaar wordt gesteld. Een motie van die strekking die door LPF-kamerlid Joao varela was ingediend werd met een grote meerderheid aangenomen.

In de motie vraagt Varela de regering te komen met een wetsvoorstel om uithuwelijking van kinderen door ouders te verbieden en overtreding daarvan te bestraffen. Varela: 'Het zélf kiezen van een huwelijkspartner is wat mij betreft een belangrijk recht. Gedwongen en opgelegde huwelijken, waarbij de partners zelf geen invloed hebben zijn middeleeuws en passen niet in een moderne samenleving. Ik realiseer me dat de meeste van dit soort huwelijken worden gearrangeerd door Nederlanders van allochtone afkomst en hun familie in het land van herkomst en dit de integratie van deze groep extra belemmert, maar dat was niet de primaire reden van mijn motie. Het recht van mensen om zelf te kiezen gaat bij mij boven alles'.

De Lijst Pim Fortuyn zal de minister aanspreken op de uitvoering van deze motie gaat doen, zoals het tijdpad dat wordt gekozen om de motie om te zetten in een wet en een bijbehorend opsporingssysteem dat werkt. 'Dat laatste is van belang, want we zitten niet te wachten op symboolwetgeving', aldus woordvoerder Varela, die blij is met de brede steun voor zijn motie.