Avvv

http://www.avvv.nl

Beroepsverenigingen willen in 2006 fuseren
Verpleegkundigen en verzorgenden kiezen voor krachtenbundeling

De 52 beroepsverenigingen die zijn aangesloten bij de koepelorganisatie van de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) hebben vandaag besloten een fusietraject in te zetten. Dit moet in 2006 leiden tot de oprichting van één grote beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. Daarmee willen de beroepsverenigingen vooral bereiken dat de kwaliteit van de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden verder verbetert, en dat hun gezamenlijke stem nog duidelijker klinkt.

52 beroepsverenigingen kiezen voor inzetten fusietraject De 52 aangesloten beroepsverenigingen hebben vanmiddag op hun Algemene Leden Vergadering te Utrecht het besluit genomen met een overgrote meerderheid. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis besloten beroepsverenigingen van verpleegkundigen en verzorgenden dat de krachten moeten worden gebundeld tot één grote beroepsvereniging.

Oprichting nieuwe vereniging in 2006
De volgende stap op weg naar de fusie is de gezamenlijke uitwerking van het fusievoorstel. Dit gebeurt in de maanden januari en februari van 2006. Op grond van dit fusievoorstel besluit elke beroepsvereniging om wel of niet deel te nemen aan de fusie. Naar verwachting start de nieuwe fusieorganisatie medio 2006. In deze nieuwe organisatievorm continueren de huidige beroepsverenigingen hun specifieke activiteiten, als afdeling of als platform. De activiteiten die een meer algemeen c.q. generiek karakter hebben, zullen in het centrale deel van de nieuwe organisatie gezamenlijk worden uitgevoerd.

Krachtenbundeling biedt grote voordelen
Door de krachtenbundeling verwachten de beroepsverenigingen dat zij nog beter in staat zijn om de belangen van de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland te behartigen.
Daarmee laten ze naar buiten een krachtiger geluid klinken. Ook de onderlinge coördinatie van gezamenlijke dossiers is in de nieuwe organisatievorm eenvoudiger, zodat de aanwezige kennis beter wordt benut. Op deze wijze is er niet alleen een doelmatigheidsslag, maar neemt tevens de inhoudelijke bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de kwaliteit van zorg toe.

---