Time : 4:56:46 PM
Date : Thursday, December 15, 2005
Sender Name: European Copper Institute

chocolade: een delicatesse van koper -

pierre marcolini creËert de kerststronken "koperstronk, karamel"

In de aanloop naar Kerstmis creëerde Pierre Marcolini de kerststronken die verkrijgbaar zijn als individuele portie en in een stronk voor 4 tot 6 personen. Chocolade doet meer dan heerlijk wegsmelten op je tong. Deze koperrijke lekkernij komt je gezondheid ten goede, zolang je maar niet overdrijft. Het sporenelement koper komt van nature voor in onze omgeving en is onmisbaar om gezond te leven.

De voedingskwaliteiten van chocolade
Chocolade staat bekend als een natuurlijk antidepressivum (omdat het salsolinol en serotonine bevat) en is bijgevolg een gezond voedingsmiddel. Al toen de Spanjaarden Amerika koloniseerden, kenden ze de energetische kracht en voedingswaarde van chocolade, een prima middel om aan te sterken. Chocolade is niet alleen een calorierijke oppepper vol koolhydraten en vetstoffen (513 kcal voor 100 gram pure chocolade), maar bevat ook magnesium, kalium, calcium, ijzer en koper. "Natuurlijk zijn kwaliteitsingrediënten een must. Aan deze topkwaliteit dankt het Maison Marcolini zijn reputatie: de allerbeste ingrediënten zorgen ervoor dat de smaakkwaliteit en voedingswaarde van onze chocolade optimaal is", legt de vermaarde chocoladekunstenaar Pierre Marcolini uit. In de aanloop naar Kerstmis creëerde Pierre Marcolini de kerststronken die verkrijgbaar zijn als individuele portie en in een stronk voor 4 tot 6 personen, waaronder de "koperstronk, karamel" (foto bijgevoegd), een zoete en zachte stronk van karamel, gekruid met enkele zoutkristallen.

Ons lichaam kan niet zonder koper
Koper is een vitaal mineraal dat van nature in ons lichaam en onze omgeving voorkomt en erg belangrijk is voor (ongeboren) kinderen. Koper is noodzakelijk voor de ontwikkeling van diverse lichaamsfuncties: het zenuwstelsel, het cardiovasculaire stelsel, ijzertransport, botgroei en een trefzeker immuunsysteem. Een kopertekort kan ernstige gevolgen hebben, zoals de ziekte van Menkes aantoont. Deze zeldzame, genetische aandoening wordt gekenmerkt door een gebrekkig kopertransport en leidt tot onomkeerbare ontwikkelingsstoornissen.

Ons hele leven lang heeft ons lichaam regelmatig koper nodig om gezond te functioneren. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is er een groter risico voor een kopertekort dan een teveel aan koper. De Amerikaanse National Academy of Sciences stelt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper vast op 0,9 mg/dag voor volwassenen, 1,0 mg/dag voor zwangere vrouwen en 1,3 mg/dag voor vrouwen die borstvoeding geven. Sommige gezondheidsproblemen bij mensen vloeien voort uit een koperarme voeding met minder dan 1 mg koper per dag. Kopertekort kan tot bloedarmoede leiden omdat koper helpt bij de ijzerabsorptie. Er zou ook een verband bestaan tussen kopertekort en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Koper heeft eveneens een impact op een normaal cholesterolmetabolisme: gezonde volwassenen die koperarm eten, vertonen een verhoogd LDL-cholesterolgehalte ("slechte" cholesterol) en een lage HDL-cholesterolspiegel ("goede" cholesterol). Ook een gezond skelet heeft koper nodig: sommige studies tonen aan dat er mogelijk een verband bestaat tussen kopertekort en osteoporose, want koper draagt actief bij tot de botmineralisatie.

Waar vind je koper?
Het kopergehalte is sterk afhankelijk van het voedingsmiddel in kwestie, de teeltomstandigheden en de verwerking. Naast chocolade zijn de koperrijkste voedingsmiddelen zeevruchten, orgaanvlees (zoals lever), volwaardige graanproducten, noten, druiven en bepaalde groenten zoals boontjes en linzen.

Over het European Copper Institute:
Het European Copper Institute is een joint venture van de belangrijkste koperproducenten ter wereld (vertegenwoordigd door de International Copper Association, Ltd.) en Europese producenten van halffabrikaten. Het instituut promoot in Europa de voordelen van koper voor de moderne samenleving. www.eurocopper.org

Informatie: European Copper Institute
Christian de BARRIN Directeur communicatie
Tel.: + 32 2 777 70 82- GSM: 0476 30 99 60
cdb@eurocopper.org

Perscontact: Ogilvy Public Relations
Evelyn GESSLER
Tel.: +32 2 545 66 00 - GSM: 0475 23 53 92
evelyn.gessler@ogilvy.com

Foto beschikbaar als bijlage en/of op www.pressreleases.be