Time : 4:56:46 PM
Date : Thursday, December 15, 2005
Sender Name: European Copper Institute
chocolade: een delicatesse van koper -
pierre marcolini creËert de kerststronken "koperstronk, karamel"
In de aanloop naar Kerstmis creëerde Pierre Marcolini de
kerststronken die verkrijgbaar zijn als individuele portie en in een
stronk voor 4 tot 6 personen. Chocolade doet meer dan heerlijk
wegsmelten op je tong. Deze koperrijke lekkernij komt je gezondheid
ten goede, zolang je maar niet overdrijft. Het sporenelement koper
komt van nature voor in onze omgeving en is onmisbaar om gezond te
leven.
De voedingskwaliteiten van chocolade
Chocolade staat bekend als een natuurlijk antidepressivum (omdat het
salsolinol en serotonine bevat) en is bijgevolg een gezond
voedingsmiddel. Al toen de Spanjaarden Amerika koloniseerden, kenden
ze de energetische kracht en voedingswaarde van chocolade, een prima
middel om aan te sterken. Chocolade is niet alleen een calorierijke
oppepper vol koolhydraten en vetstoffen (513 kcal voor 100 gram pure
chocolade), maar bevat ook magnesium, kalium, calcium, ijzer en
koper. "Natuurlijk zijn kwaliteitsingrediënten een must. Aan deze
topkwaliteit dankt het Maison Marcolini zijn reputatie: de allerbeste
ingrediënten zorgen ervoor dat de smaakkwaliteit en voedingswaarde
van onze chocolade optimaal is", legt de vermaarde
chocoladekunstenaar Pierre Marcolini uit. In de aanloop naar Kerstmis
creëerde Pierre Marcolini de kerststronken die verkrijgbaar zijn als
individuele portie en in een stronk voor 4 tot 6 personen, waaronder
de "koperstronk, karamel" (foto bijgevoegd), een zoete en zachte
stronk van karamel, gekruid met enkele zoutkristallen.
Ons lichaam kan niet zonder koper
Koper is een vitaal mineraal dat van nature in ons lichaam en onze
omgeving voorkomt en erg belangrijk is voor (ongeboren) kinderen.
Koper is noodzakelijk voor de ontwikkeling van diverse
lichaamsfuncties: het zenuwstelsel, het cardiovasculaire stelsel,
ijzertransport, botgroei en een trefzeker immuunsysteem. Een
kopertekort kan ernstige gevolgen hebben, zoals de ziekte van Menkes
aantoont. Deze zeldzame, genetische aandoening wordt gekenmerkt door
een gebrekkig kopertransport en leidt tot onomkeerbare
ontwikkelingsstoornissen.
Ons hele leven lang heeft ons lichaam regelmatig koper nodig om
gezond te functioneren. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is er
een groter risico voor een kopertekort dan een teveel aan koper. De
Amerikaanse National Academy of Sciences stelt de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid koper vast op 0,9 mg/dag voor volwassenen, 1,0
mg/dag voor zwangere vrouwen en 1,3 mg/dag voor vrouwen die
borstvoeding geven. Sommige gezondheidsproblemen bij mensen vloeien
voort uit een koperarme voeding met minder dan 1 mg koper per dag.
Kopertekort kan tot bloedarmoede leiden omdat koper helpt bij de
ijzerabsorptie. Er zou ook een verband bestaan tussen kopertekort en
de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Koper heeft eveneens een
impact op een normaal cholesterolmetabolisme: gezonde volwassenen die
koperarm eten, vertonen een verhoogd LDL-cholesterolgehalte
("slechte" cholesterol) en een lage HDL-cholesterolspiegel ("goede"
cholesterol). Ook een gezond skelet heeft koper nodig: sommige
studies tonen aan dat er mogelijk een verband bestaat tussen
kopertekort en osteoporose, want koper draagt actief bij tot de
botmineralisatie.
Waar vind je koper?
Het kopergehalte is sterk afhankelijk van het voedingsmiddel in
kwestie, de teeltomstandigheden en de verwerking. Naast chocolade
zijn de koperrijkste voedingsmiddelen zeevruchten, orgaanvlees (zoals
lever), volwaardige graanproducten, noten, druiven en bepaalde
groenten zoals boontjes en linzen.
Over het European Copper Institute:
Het European Copper Institute is een joint venture van de
belangrijkste koperproducenten ter wereld (vertegenwoordigd door de
International Copper Association, Ltd.) en Europese producenten van
halffabrikaten. Het instituut promoot in Europa de voordelen van
koper voor de moderne samenleving. www.eurocopper.org
Informatie: European Copper Institute
Christian de BARRIN Directeur communicatie
Tel.: + 32 2 777 70 82- GSM: 0476 30 99 60
cdb@eurocopper.org
Perscontact: Ogilvy Public Relations
Evelyn GESSLER
Tel.: +32 2 545 66 00 - GSM: 0475 23 53 92
evelyn.gessler@ogilvy.com
Foto beschikbaar als bijlage en/of op www.pressreleases.be