Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-147

Den Haag, 15 december 2005

Outlook 2006: revival van de 2023, geen index-linked

Op 15 december presenteerde Erik Wilders, Agent van het Agentschap van het ministerie van Financiën, de Outlook 2006. Dit beleidsoverzicht beschrijft de plannen van het Agentschap voor het komende jaar. De Outlook gaat in op de financieringsbehoefte op de kapitaal- en geldmarkt en licht de instrumenten en de middelen toe die worden gebruikt. De publicatie werd dit jaar twee maanden naar voren gehaald zodat de beleggers en bankiers eerder van de beleidsdoelen van het Agentschap op de hoogte zijn.

Het Agentschap verwacht in 2006 tussen 28 en 35 miljard euro op de kapitaalmarkt te financieren.

Het Agentschap zal in 2006 een nieuwe 3-jarige en een nieuwe 10-jarige lening uitgeven. De 30-jarige lening die in april 2005 werd geïntroduceerd, wordt heropend. Bovendien voert het Agentschap een strategie door, 'de revival van de 2023' genaamd. Als onderdeel van deze strategie wordt een nieuwe lening in februari 2006 uitgegeven. Deze lening heeft dezelfde looptijd en coupondatum als de DSL 7,5% NEDERLAND 1993 per 15 januari 2023. Tegelijkertijd zal een strip- en destrip-faciliteit ter beschikking worden gesteld. Het Agentschap zal in 2006 ook zero-coupon leningen (mantels) uitgeven die aflopen in 2023, en ook in de mogelijkheid om de coupon strips terug in te kopen wordt voorzien.

Samen bieden deze maatregelen de keuzemogelijkheid om te ruilen tussen de originele DSL 7,5% 2023 en de nieuwe 2023-lening. Dit zal naar verwachting arbitragehandelaars ertoe aanzetten om eventuele kleine prijsverschillen tussen de twee leningen weg te werken. De arbitragerelatie leidt tot liquiditeit en biedt beleggers de mogelijkheid om te kiezen tussen de originele lening, de nieuwe lening en strips. Daarom zal de 'revival van de 2023' de liquiditeit in dit segment verbeteren en zal er een benchmarkpunt aan het lange einde van de Nederlandse curve ontstaan. Afhankelijk van onder andere de vraag van de beleggers naar de nieuwe 2023, kan de Nederlandse Staat na 2006 een soortgelijke strategie voor de revival van de 2028 toepassen.

Indexleningen zullen geen deel uitmaken van het uitgiftebeleid in 2006. Na uitvoerig onderzoek werd besloten dat indexleningen momenteel geen aantrekkelijk instrument voor de Nederlandse Staat zijn.

In het kader van het kasbeheer kijkt het Agentschap momenteel naar financiële producten zoals European Commercial Paper en tri-party repo's. Het uitstaande volume op de geldmarkt zou met 2 tot 3 miljard kunnen verhoogd worden in vergelijking met 2005.

Verder staat in het jaarbericht dat er in 2006 een herijking van het kader voor risicomanagement plaats zal vinden. Het Agentschap gelooft immers dat een periodieke evaluatie belangrijk is voor een goed risicomanagement. In de huidige strategie voor risicomanagement wordt naar financiering tegen de laagst mogelijke kosten, gegeven een acceptabel risiconiveau, gestreefd. Doel is een basisrisicobedrag van 9% van het BBP. De herijking behelst een analyse van de doelstellingen, van de maatstaven om risico en kosten te bepalen, en van relevante externe factoren. Ook zal worden bezien of het mogelijk is om een benchmark voor de kapitaalmarkt in het uitgiftebeleid op te nemen.

In de Outlook wordt ook de nieuwe selectie van Primary Dealers voor 2006 kenbaar gemaakt. Het Agentschap wenst een lange-termijnrelatie met elk van zijn Primary Dealers te houden. Om nieuwe geïnteresseerden partijen een eerlijke kans te geven en om de juiste prikkels te bewaren, wordt het lidmaatschap van de 13 Primary Dealers jaarlijks geëvalueerd. Dresdner Bank is door het Agentschap voor 2006 als nieuwe Primary Dealer geselecteerd.

De Outlook 2006, die meer informatie bevat zoals bijvoorbeeld de uitgiftekalenders, is terug te vinden op de website van het ministerie van Financiën:NederlandsofEngelsen op de website van het Agentschap: www.dsta.nl. Meer informatie over het onderzoek naar indexleningen staat in debriefaan de Tweede Kamer.