Rabobank Nederland

Rabobank bouwt kantoor als ontmoetingsplek Rabobank Nederland, 15/12/2005 17:14
---

Het nieuwe kantoor van Rabobank Nederland krijgt een flexibel werkplekconcept. Alle vestigingen in de stad Utrecht en Zeist worden op termijn geïntegreerd in de campus. De Rabobankcampus wordt een samenhangend geheel van gebouwen om te werken, te ontmoeten en te ontspannen. De bouw van de toren en plaza, die het hart vormen van de nieuwe campus start in 2006 en geplande opleverdatum is in 2009. Er komen ongeveer 6.300 mensen te werken in de Campus aan de Croeselaan. Het streven is het een van de meest duurzame kantoorgebouwen in Nederland te maken. "We zijn trots op de plannen van de nieuwe campus", aldus Jan Dijkstra, directeur Rabobank Nederland. "We denken dat dit pand een verrijking is voor de stad Utrecht. Een vernieuwende manier van werken vraagt om een innovatieve werkomgeving. De inrichting kan meer afgestemd worden op de feitelijke bezetting door flexibelere werktijden en het slimmer combineren van taken en afdelingen. Zo worden lagere kosten gegenereerd door werkplekken en vergaderruimten te delen. Kortom, modern bankieren in een modern gebouw. Verder hechten we grote waarde aan de inpassing van het gebouw in de omgeving, daarom gaan we ook investeren in de openbare ruimte rond de campus."

"Om de inpassing met de omgeving te bereiken zal een gedeelte van de begane grond van het bestaande hoofdkantoor transparanter worden. Ook wordt de interactie met de omgeving verstrekt door functies met een semi-openbaar karakter op de begane grond te situeren. Op deze manier wordt voorkomen dat het gebouw een gesloten karakter krijgt en wordt de openheid benadrukt. Hiervoor zal in de gevels veelvuldig gebruik gemaakt worden van glas en andere transparante materialen. Op deze wijze ontstaat er een wisselwerking tussen stad en gebouw."

Het voorlopige ontwerp is 13 december door de Commissie Welstand beoordeeld. Het plan is in grote lijnen positief ontvangen. Van de zijde van de commissie zijn enkele opmerkingen gemaakt over de luifel en het nog verder vergroten van de transparantie van het gebouw. In het definitieve ontwerp dat nu wordt uitgewerkt, worden deze opmerkingen meegenomen.

Het te bouwen pand krijgt een hoogte van 105 meter. Deze hoogte past binnen de door gemeente Utrecht vastgestelde hoogbouwvisie. De nieuwe toren blijft onder de hoogte van de Domtoren. Bij de bouw streven we naar de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid; ook zal er veel ruimte gecreëerd worden voor groenvoorzieningen. De architect van het project is Rob Ligtvoet van het gerenommeerde Rotterdamse bureau Kraaijvanger Urbis: "Dit project is voor mij een grote uitdaging. Een modern kantoorconcept met strikte duurzaamheideisen te integreren in de directe omgeving".

Voor de nieuwe Campus heeft Rabobank Nederland gekozen 'Het Nieuwe Werken' in te gaan voeren. Typerend voor dit concept is de loskoppeling van de medewerkers aan een vast tijdstip en een vaste plek in het gebouw om het werk uit te voeren. Er zijn bij Het Nieuwe Werken géén persoonsgebonden werkplekken. De medewerker maakt zijn eigen keuze waar en wanneer te werken. Door deze flexibiliteit verandert de functie van het kantoor. Behalve een werkplek wordt het kantoor een belangrijke ontmoetingsplek. Het Nieuwe Werken wordt, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Veldhoen + Company, het bedrijf dat ook bij Interpolis verantwoordelijk was voor de nieuwe werkstijl.

Het kantoorpand zal verrijzen naast het huidige hoofdgebouw aan de Croeselaan, op de plaats waar nu het reeds bij Rabobank in gebruik zijnde EDS-gebouw staat.

Verdere procedure: Rabobank Nederland hecht aan een goede relatie met de stad en de directe omgeving. Daarom is er volgende week donderdag een avond voor de buurtbewoners. Aanmelden daarvoor kan via rabobank.campus@rn.rabobank.nl.

De komende maanden wordt het voorlopige ontwerp verder uitgewerkt. Hierbij wordt gewerkt binnen de kaders van de Nota van Uitgangspunten voor het gebied, die de gemeente Utrecht in januari zal vaststellen.