Vereniging Nederlandse Gemeenten

vng stimuleert aanpak wateroverlast bebouwd gebied

De VNG heeft samen met de Unie van Waterschappen een Handreiking Stedelijke Wateropgave opgesteld. De handreiking is bedoeld als hulpmiddel voor gemeenten en waterschappen. Met behulp van de handreiking kunnen de waterproblemen in het stedelijk gebied (de stedelijke wateropgave) in kaart worden gebracht, en maatregelen worden geselecteerd die de kans op waterproblemen verkleinen.

De VNG en UvW geven in de Handreiking aan dat het verkrijgen van een beeld van de grootte van de stedelijke wateropgave wenselijk is voor zowel de lokale partijen als voor de landelijke partijen. De burger wil graag droge voeten houden, en in dat verband is het nodig dat de gemeente en het waterschap een beeld krijgen van de risicos op wateroverlast in het stedelijk gebied. Daarnaast is het wenselijk dat maatregelen genomen worden genomen in situaties waar wateroverlast onacceptabel worden geacht. In de handreiking wordt een onderscheid gemaakt tussen wateroverlast door oppervlaktewater, riolering en grondwater.

Bij de aanpak van problemen staat volgens de VNG en UvW een pragmatische risicobenadering (risico = kans * effect) centraal. Hierbij dient in eerste instantie een beeld verkregen te worden van de kans op wateroverlast. Deze kans moet voor oppervlaktewater door het waterschap inzichtelijk worden gemaakt, terwijl de gemeente de mogelijke problemen vanuit riolering en het stedelijk grondwater in beeld brengt. Vervolgens is de bestuurlijke vraag aan de orde welke overlast toelaatbaar en welke overlast ontoelaatbaar is. Hierbij speelt een kosten-batenanlyse een rol: doelmatigheid staat centraal bij de vraag welke maatregelen daadwerkelijk genomen worden. Hierbij kan bijvoorbeeld de vraag aan de orde komen in hoeverre tijdelijk water op straat daadwerkelijk als probleem wordt gezien.

De VNG stuurt in het tweede kwartaal van 2006 een vragenlijst naar gemeenten om inzicht te krijgen in de grootte van de stedelijke wateropgave en de maatregelen die overwogen worden. Dit resulteert in een landelijke rapportage stedelijke wateropgave die de VNG medio 2006 wil opstellen.

Ledenbrief 'Handreiking stedelijke wateropgave VNG-UvW'