Vereniging Nederlandse Gemeenten

vng: in ieder geval een regeling voor zwerfafval

De VNG staat achter het voorstel van staatssecretaris van Geel om begin volgend jaar met het bedrijfsleven te trachten tot een goede oplossing voor het zwerfafvalprobleem te komen. Gemeenten en burgers ervaren zwerfafval nog steeds als een groot probleem en grote ergernis.

Het huidige deelconvenant zwerfafval loopt per 1 januari af. Daarvoor komt niets in de plaats. De VNG ziet dit als een achteruitgang in het huidige beleid en vindt het positief dat de staatssecretaris dit probleem nu serieus oppakt. De doelstellingen en afspraken uit het deelconvenant zwerfafval, die het bedrijfsleven en VROM hebben gemaakt, zijn niet nagekomen. Destijds is afgesproken om bij het niet halen van de ze doelstellingen statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren. Van Geel heeft toegezegd dat indien bedrijfsleven en gemeenten alsnog niet tot een overeenkomst kunnen komen, de invoering van statiegeld doorgang zal vinden. De meest in het oog springende vervuiling wordt hiermee opgelost. Een groot aantal gemeenten is daarom voorstander van het invoeren van statiegeld als middel tegen zwerfafval.

De VNG staat achter de bemiddelingspoging vanuit VROM. De VNG is van mening dat het bedrijfsleven met een substantieel bedrag voor de aanpak van zwerfafval over de brug moet komen. Zwerfafval kost gemeenten jaarlijks 250 miljoen euro. 60% van het zwerfafval betreft verpakkingen, dat gemeenten jaarlijks zon 150 miljoen euro kost. (bron: SenterNovem)

De landelijke voorlichtingsacties sorteren niet het effect op het gedrag van de burger. Zwerfafval kan het beste lokaal worden opgelost met lokale acties, campagnes en voorlichting.