Gemeente Barneveld


Rekenkamer ViP onderzoekt inhuur externen

De rekenkamercommissies voor de zes ViP-gemeenten (Barneveld, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg) starten een gezamenlijk onderzoek naar de inhuur van externen door de gemeentelijke organisaties. In het onderzoek staat centraal of de inhuur efficiënt en effectief plaatsvindt. Het eindrapport wordt naar verwachting begin april 2006 aangeboden aan de betrokken gemeenteraden.

Aanleiding

Gemeenten maken voor zeer verschillende activiteiten gebruik van externe bureaus. In veel andere gemeenten hebben rekenkamers hier al onderzoek naar gedaan. Ook voor de ViP-gemeenten is het interessant om te kijken welk beleid zij hiervoor hebben ontwikkeld en hoe dit in de praktijk uitpakt. Bovendien kunnen de gemeenten van elkaar leren.

Doel

In het onderzoek staat centraal of de inhuur efficiënt en effectief is. Bij de beoordeling van de efficiëntie gaat het er onder meer om of het inhuren gebeurt in concurrentie, met vooraf gegeven specificaties en randvoorwaarden. Om de effectiviteit te beoordelen, bestudeert de rekenkamer de opdrachtbeschrijving en bekijkt ze of een evaluatie van de resultaten heeft plaatsgevonden.

Aanpak

De rekenkamercommissies richten zich op de inhuur van externen voor organisatie- en beleidsadviezen. Regulier werk dat de gemeenten uitbesteden, zoals groenonderhoud of vervanging bij ziekte, wordt niet in het onderzoek meegenomen. De onderzoeksactiviteiten bestaan uit literatuuronderzoek, documentenonderzoek en interviews met betrokken ambtenaren, zoals de gemeentesecretaris, de inkoopcoördinator en leidinggevenden.

Uitvoering

De uitvoering van het onderzoek gebeurt door de secretaris van de rekenkamercommissies, de leden en de voorzitter van de commissies. De voorzitter en de leden van de rekenkamercommissies komen van buiten de zes ViP-gemeenten en hebben via werk of als raadslid veel ervaring opgedaan met gemeentelijke organisaties.

Het onderzoek duur ongeveer drie maanden. Na wederhoor, verschijnt het uiteindelijke rapport naar verwachting begin april 2006. Het wordt aangeboden aan de betrokken gemeenteraden en komt op de website van de rekenkamercommissies.

Barbara Does, secretaris van de rekenkamercommissies ViP, tel (0342) 495 830 of b.does@barneveld.nl