Ingezonden persbericht


IPing blundert bij invulling ROC-gebouw.

Twee weken voor het verlopen van de door de raad gestelde tijdslimiet om een sociaal-maatschappelijke instelling als huurder te vinden voor het voormalig ROC-gebouw in de westerstraat heeft Stadsdeelwethouder Els Iping gezegd dat zij op zoek gaat naar een commerciële huurder. Clemens Mol Duo-raadslid voor Amsterdam Anders/de Groenen is verbolgen dat Els Iping de raad pas zo laat inlicht "Wij hebben Els Iping herhaaldelijk gewaarschuwd dat de huurder betere ondersteuning nodig had bij het opstellen van hun Bedrijfsplan."

Stadsdeel Centrum kocht het voormalig ROC gebouw aan de Westerstraat, november vorig jaar voor 5,5 miljoen, op voorwaarde dat het pand een sociaal maatschappelijke bestemming zou krijgen. Ook werd er een tijdslimiet aan het project gesteld: als er voor 1 januari geen goed uitgewerkt plan van een huurder op tafel zou liggen, zou het pand aan een marktpartij verpacht worden. De door de raad gewenste sociaal culturele bestemming komt te vervallen.

Om de huurder, het Westerhuis, te ondersteunen bij het schrijven van het bedrijfsplan, schakelde Iping in plaats van het deskundige projectbureau broedplaatsen het volledig onervaren adviesbureau STOA in. Amsterdam Anders/de Groenen heeft de wethouder hier herhaaldelijk op gewezen. Iping legde deze adviezen naast zich neer.

Nu is het bijna te laat: per 1 Januari had er een huurder moeten zijn en nu die er niet is gaat het stadsdeel op zoek naar een commerciële huurder voor het pand. Duo-raadslid Clemens Mol is het daar niet mee eens: "De culturele invulling van het gebouw mag niet lijden onder het geblunder van deze wethouder. We willen dat deskundigen van het projectbureau Broedplaatsen alsnog de kans krijgen naar die invulling te kijken".


---

Niet ter publicatie,