Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Kerstballen
persbericht


10-jarig bestaan Hendriks Kerstwereld levert kerstversiering op

Dankzij een schenking van Hendriks Kerstwereld uit Ermelo heeft het ziekenhuis St Jansdal er sfeervolle kerstversiering bij. Het van oorsprong in kampeerartikelen gespecialiseerde bedrijf uit Ermelo schonk duizend kerstballen aan het ziekenhuis. Hendriks leverde al eerder de kerstballen voor de inmiddels traditionele boom in de centrale hal. Dit jaar heeft de activiteitenbegeleiding van het ziekenhuis de ballen gebruikt voor speciaal ontworpen brandveilige aluminium "kerstboompjes". Hendriks hoopt hiermee bij te dragen aan een mooie kerstsfeer voor mensen die door ziekte de kerstdagen niet thuis kunnen vieren.

Schenking
Inge Wijngaarden, mede-eigenaar van Hendriks Kampeerwereld, kwam de kerstversiering persoonlijk bewonderen in het ziekenhuis. Ze is vroeger gastvrouw geweest in het ziekenhuis en heeft affiniteit met de zorginstelling. De grote kerstboom in de centrale hal werd al eerder door Hendriks gevuld en ook vorig jaar werd een partij kerstballen geschonken. "We vinden het leuk om hieraan mee te werken omdat je niet alleen een commercieel bedrijf bent maar ook eens stil moet staan bij anderen. Daarnaast werken wij regionaal en het ziekenhuis ook", aldus Wijngaarden.

Veiligheid voorop
Volgens Christa Eggers, hoofd van de activiteitenbegeleiding in het St Jansdal, is het enorm moeilijk om kerstversiering te krijgen die voldoet aan de zeer strenge veiligheidseisen van de brandweer. "De oude materialen moesten vervangen worden en er was geen budget om alles nieuw te kopen", zegt Eggers. Ze ontwierp een speciale onbrandbare versiering, die vervolgens samen met medewerkers van haar afdeling en de huishoudelijke dienst in elkaar werd gezet. Maar daarvoor waren duizend kerstballen nodig. De geschonken kerstballen brachten een uitkomst voor haar probleem. Er hangen nu ongeveer honderd aluminium "kerstboompjes" in de centrale hal en op de verschillende poliklinieken.

Goed alternatief
Inge Wijngaarden coördineert al tien jaar de sfeervolle kerstmarkt aan de Harderwijkerweg. "We zochten naar een goed alternatief voor de stille winterperiode", legt Inge uit. "Dat vonden we met kerstartikelen, die al vanaf de herfstvakantie tot nieuwjaar de kampeerhallen vullen. We bouwen alles met eigen personeel op. Daarnaast krijgen we hulp van enthousiaste "ballendames", die zich met de kerstversiering bezig houden. Ook wij hebben te maken met de strenge brandvoorschriften. Daarop zijn wij ingesteld. De kerstbomen en groenversiering die we verkopen zijn ook allemaal gecertificeerd brandvertragend", zegt Wijngaarden.

Enthousiaste reacties
Er wordt heel enthousiast op de versiering gereageerd. Maar er is zoveel vraag van de afdelingen dat er nog een tekort is. Christa Eggers beschouwt het als een groeiproject en hoopt dat volgend jaar het hele ziekenhuis op een verantwoorde manier versierd kan worden. Hendriks heeft inmiddels toegezegd zich te oriënteren op nieuw materiaal voor volgend jaar.

Vrienden St Jansdal
Deze gift werd aangeboden aan de Stichting Vrienden van het St Jansdal. Zij realiseert voorzieningen die het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal verhogen. Momenteel sluiten de Vrienden zich aan bij de campagne Overbruggen. Centraal thema is "Angst verminderen bij kinderen". Uit de bijdragen worden kindvriendelijke voorzieningen aangeschaft voor de inrichting van de nieuwbouw SEH en poliklinieken. Tevens is een deel van de opbrengst bestemd voor de bouw van een familiehuis in het adoptieziekenhuis St Mary's in Ghana. Voor meer informatie of giften: Margriet Mulder, telefoon 0341-463587.