Gemeente Hoorn


Intermaris en gemeente geven 'wonen boven winkels' extra impuls

Persbericht d.d.: 15 december 2005

Intermaris Woondiensten overhandigde op donderdag 15 december aan wethouder mr. F.H. Hansen dertig bouwvergunningsaanvragen en aanvragen voor subsidie voor het realiseren van woningen boven winkels. Zowel Intermaris als de gemeente Hoorn geven hiermee een extra impuls aan het wonen boven winkels in het centrum van Hoorn.

De leegstand van verdiepingen boven winkels, met name in het kernwinkelgebied, neemt toe. Na sluitingstijd van de winkels is de binnenstad uitgestorven, wat een onveilig gevoel geeft. Volgens een eerste inventarisatie blijkt er leegstaande woonruimte te zijn voor de realisatie van circa 150 appartementen. Als doelgroep worden vooral jonge huishoudens van 1 of 2 personen gezien. Voor het stimuleren van wonen boven winkels stelt de gemeente Hoorn een subsidie beschikbaar van 50% van de verbouwkosten tot een maximum van 10.000 euro per woning en 2.500 euro extra voor een sociale huurwoning.

Initiatief
Het afgelopen jaar zijn zowel winkeliers als eigenaren van de winkelgebouwen benaderd om mee te werken aan het initiatief om het wonen boven winkels te stimuleren. Daarbij is per onderneming gesproken over de bereikbaarheid van een woning, het aantal te realiseren woningen en de opbrengst voor de eigenaar. Intermaris treedt daarbij op als adviseur voor de eigenaar, maar is ook bereid woonverdiepingen in eigendom of eventueel in erfpacht over te nemen.

Winkelpanden
Inmiddels heeft Intermaris de winkelpanden met bovenliggende woningen aan Gouw 9 t/m 17 kunnen kopen. Hier kunnen ongeveer 15 woningen boven winkels komen. Boven Gouw 19 worden 2 appartementen ontwikkeld. De firma Stumpel gaat in samenwerking met Intermaris boven de winkels aan het Grote Noord ongeveer 8 appartementen voor eigen beheer ontwikkelen. Verder zijn plannen uitgewerkt voor een aantal appartementen boven Douglas en Etos en tot slot zullen boven de Woonwinkel van Intermaris ook 2 appartementen tot stand komen.

Informatie
Om belanghebbenden nader te informeren hebben Intermaris en de gemeente een nieuwsbrief ontwikkeld die in het centrumgebied wordt verspreid en bij de Woonwinkel van Intermaris Woondiensten aan het Breed verkrijgbaar is. De uitvoering van de bouwplannen is in het voorjaar van 2006 gepland. Na de vakantieperiode vindt de oplevering en het verhuur plaats. Intermaris Woondiensten wijst huurwoningen volgens het aanbodsysteem toe. Informatie hierover is te vinden op www.intermaris.nl.

---