Universiteit Maastricht

16 december 2005
Nieuw virtueel laboratorium-netwerk: alma-grid
Koppeling genoomcentra versterkt biotechnologische industrie in Euregio Maas-Rijn

De Euregio Maas-Rijn heeft er vanaf donderdag 15 december a.s. een nieuwe toptechnologische voorziening bij op het gebied van life-sciences. In dit innovatief virtueel laboratorium de zogeheten alma-gridgemeenschap voor genomics, proteomics, biotechnologie en bio-informatica moet de synergie tussen de vier topacademische centra in Aken, Luik, Maastricht en Hasselt vorm krijgen.

Het alma-grid project is donderdag 15 december officieel gelanceerd tijdens een persconferentie. Michel Foret (Gouverneur van de Provincie Luik), mw. Marie-Dominique Simonet (Minister van Onderzoek en Nieuwe Technologieën van het Waalse Gewest), prof. dr. André Renard (de Luikse coördinator van het alma-gridproject) en dr. Jo Ritzen (collegevoorzitter Universiteit Maastricht) gaven een algemene presentatie van het project en gingen in op de betekenis ervan voor de Euregio Maas-Rijn.

In de afgelopen jaren heeft er een technologische en wetenschappelijke revolutie plaatsgevonden in de life sciences, de zogenaamde omics-revolutie. Genomics en proteomics zijn gebaseerd op zeer kostbare apparatuur en infrastructuur en vereisen specifieke expertise, ingebed in een solide infrastructuur op het gebied van de bioinformatica. Hierdoor gaan deze ontwikkelingen, die wezenlijk zijn voor hun toekomst, de draagkracht van veel biotechnologiebedrijven en onderzoeksgroepen in de Euregio te boven. Alma-grid wil in deze behoefte voorzien en heeft daarmee niet alleen betekenis voor de participerende universiteiten en medische centra, maar ook voor de ruim honderd Midden en Klein Bedrijven, die actief zijn op het gebied van de life sciences en medische technologie.

Het alma-grid-laboratorium biedt gespecialiseerde diensten, expertise en training aan op het gebied van de levenswetenschappen en faciliteert uitwisseling van monsters voor analyse/experimenten, informatie, onderzoekers en apparatuur. Ook wordt toegang geboden tot databanken en bio-informatica. Alma-grid wil meer zijn dan een servicecentrum, het doel is een innovatieve gemeenschap te creëren op het gebied van de life sciences, waarvan de hele Euregio kan profiteren.

Met dit tweejarige project is een investering van ruim twee miljoen euro gemoeid. De helft daarvan wordt gefinancierd door INTERREG III, de derde fase van het communautair subsidieprogramma van het Europees fonds voor de regionale ontwikkeling (EFRO). Het doel van de derde fase is het versterken van de economische en sociale cohesie binnen de Europese Unie door bevordering van grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking. De financiële middelen worden concreet ingezet voor het harmoniseren van bestaande en gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe laboratoriumstandaarden, ontwikkelen van uitwisselingssoftware en hardware en expertise-uitwisseling en training.

De deelnemende academische centra zijn Universiteit Luik (GIGA, Interdisciplinary Cluster for Applied Geoproteomics, projectleider prof.dr. André Renard), Universiteit Maastricht / academisch ziekenhuis Maastricht (Genoom Centrum Maastricht, projectleider dr. Bert Smeets), RWTH Universiteit Aken (MBI, Molecular Biotechnology Institute, projectleider dr. Kurt Hoffmann) en Universiteit Hasselt (BIOMED, Biomedical Research Institute, projectleider prof.dr. Johan Robben).

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie over het alma-grid project kunt u terecht bij dr. Bert Smeets, tel. 043 388 1915 / 387 5843, e-mail bert.smeets@molcelb.unimaas.nl