Bonnefanten Museum Maastricht

15 december 2005

JOZEF TERUG VAN WEGGEWEEST

Zicht op restauratie in het Bonnefanten tijdens gratis kerstrondleidingen

Er gebeuren verrassende dingen met schilderijen tijdens restauratie. Zo hebben Maria en Jezus jarenlang gebroederlijk op het schilderij van Pieter Coecke van Aelst gestaan. Onlangs moest het paneel worden schoongemaakt en deed de restaurator een wonderbaarlijke ontdekking: er bleek nog een figuur op te staan, verstopt onder een latere overschildering!

Behalve deze bijzondere ontdekking zullen de Vriendengidsen verschillende voorbeelden van restauratie tonen. In de tentoonstelling Variaties in restauraties worden de onderzoekstechnieken toegelicht en andere aspecten die met restauratie te maken hebben. Zo zijn er opnames van een ondertekening, röntgenfoto's en voorbeelden van historische schildertechnieken te zien. In de vitrines worden oude pigmenten en verguldmaterialen gepresenteerd.

Deelname rondleidingen: gratis voor bezoekers op vertoon van entreebewijs.

Data: 26 dec 2005 tot en met 8 jan 2006 (met uitzondering van 31 dec,
1 jan en 2 jan)

Tijdstip: om 11.30 uur en om 14.00 uur.

Groepsgrootte: 15 personen. Het is niet mogelijk te reserveren. U kunt zich vanaf een half uur voor aanvang aanmelden bij de infobalie. Er is een beperkte capaciteit.

Wegens verbouwing gaan de geplande Mooie Madonna-rondleidingen' niet door!

De Vereniging Vrienden van het Bonnefantenmuseum ondersteunt sinds 1984 de activiteiten van het museum. De leden vormen een corps van ambassadeurs die zich op uiteenlopende wijze inzetten ten behoeve van een breder draagvlak voor het Bonnefantenmuseum. Vanaf 2002 geeft een team van vrijwilligers elke zondag gratis rondleidingen aan bezoekers van het museum. Met dit initiatief willen deze vrijwilligers hun brede interesse in kunst en cultuur uitdragen naar andere liefhebbers en geïnteresseerden.

Voor informatie / beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persafdeling van het Bonnefantenmuseum (di-vrij), Avenue Céramique 250, Postbus 1735, 6201 BS Maastricht

Tel. +31 43 329 01 10, fax +31 43 329 01 99, Mirjam Stam: pressoffice@bonnefanten.nl, www.bonnefanten.nl

Het Bonnefantenmuseum ontvangt structureel subsidie van de Provincie Limburg.