Gemeente Drechterland 19-12-2005
Afscheid gemeenteraad Drechterland
Donderdag 15 december sprak burgemeester van de Vondervoort voor het laatst de raad van het 'oude' Drechterland toe.

27 jaar heeft de huidige gemeente Drechterland stand gehouden. Ook toen ontstaan uit een fusie. Hoogkarspel, Westwoud en Oosterblokker werden samen Drechterland. Pim Brieffies heeft in het boek âTussen Dracht en Evendeelâ op een boeiende wijze verteld over de geschiedenis van dit gebied. En terugkijkend naar de historische banden tussen dorpen zou er ook een heel andere gemeente Drechterland gevormd kunnen zijn. Maar samenvoeging van gemeenten heeft zo zijn eigen dynamiek en zijn eigen emoties. Vooral het loslaten van dorpen ten gunste van de noodzakelijke ontwikkeling van steden roept vaak veel verzet op. Zo was ook in deze regio voor 1979 een groep mensen actief om te voorkomen dat een deel van Blokker en Zwaag aan Hoorn zouden worden toegevoegd. Zonder succes. En mede daardoor werd Drechterland gevormd tot wat het op dit moment nog is.

Met dat gegeven is Drechterland vanaf de start in 1979 voortvarend aan het werk gegaan om het goede woon en leefklimaat van de dorpen te behouden en te versterken. En ervoor te zorgen dat verdere verstedelijking en uitbreiding van Hoorn geen overmatige belasting zou geven voor de kwaliteit van de kernen en linten van Oosterblokker en Westwoud. Ook in ons eigen beleid zijn we er steeds van uit gegaan dat er in de kleinere kernen en linten slechts heel bescheiden mocht worden gebouwd, zodat het bijzondere karakter bewaard is gebleven. De woonbehoefte moest vooral worden opgevangen rondom de kern Hoogkarspel. Daar zijn en worden ook nieuwe voorzieningen voor onderwijs
â het prachtige Reigersnest- gezondheidszorg âvoormalige Skitteljachtlokatie- gebouwd. Heel bijzonder is ook de ruime mate waarin in de nieuwbouw woningen voor gehandicapten zijn gerealiseerd. Woningen, scholen, een GOED, allemaal voorzieningen die er toe doen voor onze jeugd en voor mensen die op zorg zijn aangewezen. Die aandacht, dat willen kijken vanuit het belang van mensen, is kenmerkend voor Drechterland.

Inmiddels wordt met Hoorn gewerkt aan een landschapsplan met plannen voor een mooie groene scheg tussen het verstedelijkte gebied van Hoorn en het landelijke gebied van Drechterland. Want ook de stad heeft grote behoefte aan de prachtige recreatieve mogelijkheden in dit mooie en rustige gebied. Wij profiteren van de voorzieningen in de stad: werk, winkels, scholen, cultuur. De stad profiteert van de rust en ruimte die wij te bieden hebben. De tijd dat ons leven zich afspeelde op het eigen erf en in de eigen straat ligt heel ver achter ons. Velen staan dagelijks in de file om op het werk te kunnen komen, ook hier zijn de verstoppingen op de N302 en de A7 bronnen van ergernis. Maar tegelijkertijd zien we dat mensen elkaar opzoeken. We kennen in alle dorpen een heel rijk verenigingsleven. Sport en cultuur horen bij de basisbehoeften van onze inwoners. Niet alleen om de beweging en de ontspanning, maar ook omdat we elkaar daar ontmoeten. Daar hoeven we als gemeente maar heel weinig aan te doen. Mensen organiseren zich zelf. En dat is goed. De gemeente is er voor ondersteuning van deze krachten, niet voor het overnemen ervan. Zo kijkt Drechterland daar naar.

Natuurlijk zijn algemene maatschappelijke ontwikkelingen als individualisering, verharding van omgangsvormen, kortere lontjes en minder tolerantie ook hier zichtbaar. Drechterland verandert in positieve en negatieve zin mee met de trends.

Maar Drechterland heeft gelukkig ook heel veel om trots op te zijn. Ik heb Drechterland leren kennen als een gemeente die sober en degelijk op zijn doel af gaat, en het tamelijk vanzelfsprekend vindt dat daarmee goede resultaten worden behaald. Die mentaliteit spreekt me aan, en ik hoop dat die meegaat de nieuwe gemeente in. Maar op een dag als vandaag mogen we toch ook wel eens laten zien wat we in 27 jaar hebben bereikt. Mooie dorpen met goede voorzieningen, nieuwbouwwijken waar mensen graag naar toe willen, goed onderhouden straten en groen, dorpen waar mensen heel graag wonen omdat ze er gekend worden, vrienden hebben, deel kunnen nemen aan het verenigingsleven en vaak op elkaar kunnen rekenen. Karakteristieke kernen en linten die goed behouden zijn gebleven en ook in de toekomst beschermd moeten worden.

In deze 27 jaar zijn er heel veel raadsleden, schaduwraadsleden, wethouders en burgemeesters geweest die hun beste krachten aan deze gemeente hebben gegeven. Tegen al die mensen zou ik ook willen zeggen: heel erg veel dank voor de betrokkenheid, de inzet en de verantwoordelijkheid voor het meewerken aan dat wat Drechterland nu is. Een prachtig stukje West-Friesland. Enkele schaduwraadsleden van dit moment zijn aanwezig. Zij zullen zo ook een attentie ontvangen. Een gebaar dat staat voor de dank aan een ieder die zich in deze gemeente in de afgelopen 27 jaar heeft ingezet voor wat het nu is geworden.

Morgenavond vieren bestuur en medewerkers feest. Ik zal mij dan ook nog in het bijzonder tot de medewerkers richten, maar ik wil niet afsluiten voordat ik ook hier heb gezegd dat het bestuur zijn werk niet hadden kunnen doen zonder een buitengewoon loyale en goede ambtelijke organisatie. Heel veel dank voor alle ondersteuning die we als bestuur hebben gehad. Heel veel dank voor alle inzet, voor alle resultaten die jullie mogelijk hebben gemaakt.

Leden van de raad, dames en heren,

Ik sluit af. Mij persoonlijk is het een genoegen geweest twee jaar lang burgemeester te zijn in deze gemeente. En ik mag de start van het nieuwe Drechterland meemaken. Dat doe ik graag. Maar belangrijker dan dat is het dat we met heel veel trots afscheid kunnen nemen van dit Drechterland en met vertrouwen kunnen uitzien naar de toekomst samen met Venhuizen.

Nogmaals, bedankt iedereen die daaraan heeft meegewerkt.