ANBO

ANBO en de nieuwe Zorgverzekeringswet

15-12-2005

Op 1 januari treedt de nieuwe zorgverzekeringswet in werking. ANBO voor 50-plussers is daar op verschillende manieren mee bezig. Een goed voorbeeld is de special Uw zorgpolis in 2006 die alle leden hebben ontvangen. Daarin roepen we leden op om zich aan te melden bij VVZ (Verbond van Zorgverzekerden), die met alle zorgverzekeraar onderhandelt om een collectieve korting te bedingen. De onderhandelingen tussen VVZ en de verzekeraars lopen. Zoals het er nu uitziet, zullen de kortingen pas in januari bekend zijn. Dat is ruim op tijd, want iedereen heeft tot 1 maart de tijd om over te stappen naar een goedkopere verzekeraar.
VVZ zal volgend jaar gaan onderzoeken hoe de aanvullende pakketten het beste kunnen worden samengesteld, ook speciaal voor senioren. De Landelijke Vereniging van Huisartsen zal zijn deskundigheid daarbij inbrengen. Verzekeraars kunnen tegen een scherpe prijs op het pakket bieden.

Lobby
Het afgelopen jaar heeft ANBO samen met de andere 50-plusorganisaties ook bij de politiek achter de schermen gelobbyd. Er is een 20-punten plan opgesteld met eisen waaraan de nieuwe Zorgverzekeringswet moest voldoen. Het standpunt was dat een nieuwe zorgverzekeringswet een verbetering zou kunnen betekenen, als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo vroegen de ouderenorganisaties om een acceptatieplicht zowel voor de basis- als voor de aanvullende verzekeringen. Bij de basisverzekering is dit het geval, maar voor de aanvullende verzekeringen niet.
Over de uiteindelijke wet is ANBO kritisch. Wij vragen ons af of marktwerking in het zorgstelsel een verbetering vormt. In de toekomst zullen we met de andere 50-plusorganisaties en ook met ander consumenten- en patiƫntenorganisaties, de houding van verzekeraars, zorgaanbieders en overheid kritisch blijven volgen. Er zijn ook positieve punten aan de nieuwe wet. De acceptatieplicht voor de verzekeraar, voor iedereen tegen een voor ieder gelijke prijs is een grote stap vooruit. Zeker voor gepensioneerden, die tot nu toe nogal willekeurig werden verdeeld over het ziekenfonds en particuliere verzekering.

Specifieke knelpunten
Tevens is voor een aantal specifieke knelpunten aandacht gevraagd, zoals de hoge inkomensafhankelijke premie, vooral voor gepensioneerden en zelfstandigen. Mede door de druk van ANBO en andere maatschappelijke organisaties is de inkomensafhankelijke premie voor inkomen boven de AOW, verlaagd van 6,5 tot 4,4%. Ook is aandacht gevraagd voor de positie van gepensioneerden die nu een vergoeding ontvangen van de voormalige werkgever.
Het is nog afwachten hoe de netto salaris- en pensioenstroken in januari 2006 eruit zullen zien. Als er grote afwijkingen zijn ten opzichte van de koopkrachtoverzichten, zal ANBO de minister aan zijn toezegging houden, dat er in zulke gevallen maatregelen worden getroffen.

Kunst van het Kiezen
In het driebondenproject Kunst van het kiezen zijn adviseurs opgeleid die voorlichting geven aan 50-plussers over het nieuwe ziektekostenstelsel. Ook is een aantal ingezet als telefonische adviseurs. Afdelingen kunnen een voorlichter uitnodigen voor een informatiebijeenkomst. De voorkeur gaat uit naar bijeenkomsten waarbij leden van de drie ouderenbonden welkom zijn. Er zijn ongeveer 100 voorlichters actief.

Servicelijn
ANBO heeft sinds 12 december de Servicelijn Zorgstelsel 2006 (telefoon 030-233 00 66) opengesteld. Deze lijn is in ieder gaval tot 1 mei bereikbaar om zoveel mogelijk ervaringen met verzekeraars en aanbieders van onze leden te horen. Deze informatie zal leiden tot aanbevelingen voor overheid, verzekeraars en aanbieders. En, niet in de laatste plaats, tot acties indien nodig. Dit kan weer gebruikt worden om onze leden nog beter te adviseren.