Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

November 2005

KOMEET!prijswinnaar Dorith de Roode exposeert werk in de passage (den haag)

KOMEET!prijswinnaar Dorith de Roode toont haar winnende werk i.s.m. de afdeling Textiel en Mode van de KABK in Den Haag vanaf donderdag 15 december in de KABK- galerij in de Passage. Tijdens deze openingsavond showen 14 modellen (zeven tweelingen) haar creaties in de hele passage.

De 28-jarige, uit Den Haag afkomstige, Dorith de Roode studeerde af aan de MTS voor Mode en Kleding (1999, Den Haag) en aan de HKU, de Hogeschool voor de Kunsten (2003, Utrecht). De Roode deed haar stage in Antwerpen bij de modeontwerpers Walter Van Beirendonck en Dirk Schönberger. Eerder al was zij genomineerd voor de Robijn Fashion Award en de Kunstanjer in 2003. In 2004 won ze de derde prijs van de KOMEET!, een prijs voor jonge kunstenaars uit Den Haag die door de Gemeente Den Haag en Fonds 1818 uitgereikt wordt. Voor deze prijs ontving zij een geldbedrag van E 5000,- om het winnend idee uit te werken.

Spijt enerzijds omdat ze indertijd niét gekozen heeft voor dé academie van haar stad en de ervaring, affiniteit en bewondering anderzijds voor wat zij 'de mode-Belgen' noemt, deden haar besluiten om eindelijk toch aan te kloppen bij de KABK. De afdeling Mode en Textiel van de KABK wordt sinds 2003 geleid door een Antwerps duo, modeontwerper Erik Verdonck en modejournaliste Gerdi Esch. Jack Verduyn-Lunel, directeur van de Academie, zag in de as Antwerpen - Den Haag een geweldige uitdaging voor het kunstonderwijs. Dit onderstreept de gemeenschappelijke doelstelling van de KOMEET! prijs, namelijk: 'mode in de stad Den Haag brengen'.

Het project van Dorith de Roode is intensief begeleid door Verdonck. "Hij leerde me veel nieuwe dingen zoals passie voor de techniek achter het kledingstuk, passie voor patroontekenen en het ontdekken van nieuwe vormen", aldus De Roode.

Expostie: Do 15 dec 2005 t/m zo 8 januari 2006
Openingstijden: Di t/m za van 11.00 uur - 17.00 uur


---

Noot voor de pers,