Ingezonden persbericht



---





PERSUITNODIGING
Datum: 6 december 2005

Mensen in Nood/Cordaid organiseert fototentoonstelling in WTC over tsunami Fotograaf Pieter van der Houwen fotografeerde in Sri Lanka, India en Atjeh

Een humanitaire ramp, het bedrijfsleven, de politiek en ontwikkelingssamenwerking, wat hebben deze met elkaar te maken? Na de alles verwoestende tsunami in Azië heeft Mensen in Nood/Cordaid acute noodhulp verleend aan de getroffen gebieden. Inmiddels wordt er samen met partnerorganisaties en de lokale bevolking hard gewerkt aan de wederopbouw. De tentoonstelling 'Veerkracht' geeft hiervan een prachtige impressie. De Nederlandse fotograaf Pieter van der Houwen werkte samen met locale fotografen uit Sri Lanka, Indonesië en India. Het resultaat is een indringende reportage over de nasleep van de ramp en de manier waarop mensen hun leven weer oppakken.

15 december 2005: Opening fototentoonstelling en debat over noodhulp Donderdag 15 december 2005 vindt in het atrium van het World Trade Center Amsterdam de opening plaats van deze prachtige fototentoonstelling 'Veerkracht'. Voorafgaand aan deze opening wordt vanuit verschillende perspectieven gekeken naar hulpverlening tijdens een humanitaire ramp. In dit debat zullen de volgende dilemma's aan bod komen. Wat is de relatie tussen noodhulp en de politiek? Is deze wezenlijk anders dan de relatie tussen noodhulp en het bedrijfsleven? Hoe gaat men bij een ontwikkelingsorganisatie om met noodhulp? Sprekers zijn onder andere: . Diederik Samson (kamerlid PvdA),
. Bonnie Noorman (hoofd Afdeling Noodhulp Cordaid) . Tjeerd Grimmius (directeur Intervolve)
Aansluitend zal gespreksleider Hella van der Wijst (KRO-programma De wandeling) met de sprekers in discussie gaan.

U bent van harte uitgenodigd het programma bij te wonen. Vanaf 16.30 uur bent u welkom in het WTC Amsterdam, om 17.00 uur start het inhoudelijk programma.

Fotoboek
Tijdens de opening op 15 december komt ook een fotoboek van de reizen uit. Dit boek is te koop via de website www.nadetsunami.nl. De tentoonstelling is tot half januari in het Atrium van het WTC te zien en daarna op meerdere openbare plaatsen in Nederland.

Pieter van der Houwen heeft als fotograaf veel ervaring in ontwikkelingslanden: "Fotografie over bijvoorbeeld Afrika laat vaak de uitersten van het contingent laat zien, het catastrofale en het exotische. Ik probeer in mijn werk juist aan te sluiten bij wat daar tussenin zit, bij de kleinschaligheid maar tevens de complexiteit van de alledaagse werkelijkheid. Dat heb ik ook nagestreefd in de fotografie over de tsunami in Azië". Pieter van der Houwen werkte in meer dan 25 Afrikaanse landen. Hij heeft bijgedragen aan diverse boeken, filmproducties en tv-documentaires over Afrika, onder andere voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Nederlandse regering.

Mensen in Nood verleent al meer dan 90 jaar noodhulp tijdens natuurrampen, hongersnoden en conflicten. Mensen in Nood maakt deel uit van Cordaid, een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die alle aspecten van ontwikkelingshulp in zich verenigt. Mensen in Nood/Cordaid ontving 37 miljoen euro van giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.