Staatssecretaris Clémence Ross opent nieuw CIZ-pand

Ciz

Staatssecretaris Clémence Ross opent nieuw CIZ-pand

Op donderdag 15 december opent Clémence Ross, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het nieuwe gebouw van het Centrum indicatiestelling zorg voor de regio Den Haag. De ruimte in dit gebouw biedt het CIZ in de toekomst de mogelijkheid om nog meer locaties uit de regio hier onder te brengen.

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) bestaat bijna 1 jaar. Op 1 januari 2005 startte het CIZ met de uitvoering van de indicatiestelling AWBZ. Tot deze datum werkten in Nederland een groot aantal RIO s en het landelijk centrum indicatiestelling gehandicaptenzorg (LCIG) op eigen wijze.

Eenduidig
Het doel van de samensmelting tot één grote organisatie met zo'n 3500 personeelsleden verdeeld over 16 regio's, is te komen tot eenduidigheid. De burgers hebben recht op een uniforme afhandeling en beoordeling van een indicatie-aanvraag.

Bijna 1 miljoen aanvragen
Per jaar ontvangt het CIZ bijna 1 miljoen aanvragen voor een indicatie in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Wet Voorziening Gehandicapten. De laatste wordt in opdracht van ruim 200 gemeenten door het CIZ verzorgd.

Snelheid
Mensen die behoefte hebben aan zorg, of dat nu thuiszorg is of de opname in een verpleeghuis, willen graag snel duidelijkheid hebben over hun aanvraag. In de regio Den Haag wordt ook hard gewerkt om snel te indiceren wat snel kan en maatwerk te leveren waar dat nodig is.
In de komende tijd zal in het nieuwe gebouw en het grote werkgebied van de regio Den Haag, waar jaarlijks zo']n 53.000 indicatiebesluiten of adviezen worden afgegeven, gewerkt worden volgens de nieuwe werkwijze. Het gebouw aan de Braillelaan is er al helemaal klaar voor. In totaal werken er bij het CIZ regio Den Haag 165 personen.

Aanmeldmodules en beslisbomen
Tijdens het open huis op donderdag 15 december worden de nieuwste digitale hulpmiddelen gedemonstreerd aan kamerleden, gemeentebestuurders, zorgaanbieders en vertegenwoordigers van patiënten- en cliëntenorganisaties. Zo start het CIZ binnenkort actief met het aanbieden van een aanmeldmodule voor zorgaanbieders. Zowel huisartsen, thuiszorgorganisaties etc. kunnen gebruik gaan maken met deze nieuwe digitale vorm van aanmelden. De beslisboom, die ook a.s. donderdag wordt gedemonstreerd, is een geweldig hulpmiddel voor zorgaanbieders. Maar ook voor gemeenten is een beslisboom handig als de Wmo is ingevoerd. Het grote voordeel is dat hiermee cliënten sneller weten of zij recht hebben op een bepaalde vorm van zorg.

Zeist, 12 december 2005