Gemeente Den Haag

december 2005
'SPELDJESREGEN' VOOR ZES BURGERINITIATIEVEN TEGEN ZWERFAFVAL:(14 december)

WETHOUDER STOLTE REIKT ZWERFAFVALPAKKERS 2005 UIT

De gemeente Den Haag heeft zes burgerinitiatieven genomineerd voor de Speldjesregen van Stichting Nederland Schoon. Op donderdag 15 december reikt wethouder Wilbert Stolte (Stadsbeheer) daarom de zogenaamde ZAP-speld uit met bijbehorende oorkonde.

Speldjesregen en ZAP-speld
Tijdens de Speldjesregen (vergelijkbaar met de Lintjesregen in september) reiken gemeenten de ZwerfAfvalPakker (ZAP-speld) uit aan mensen die zich inzetten voor een schone stad. Op de Derde Donderdag van December zetten tientallen Nederlandse gemeenten mensen in het zonnetje, die zich het afgelopen jaar sterk hebben gemaakt voor het schoonhouden en schoonmaken van de openbare ruimte.

Genomineerden
Den Haag heeft de afgelopen tijd gezocht naar kandidaten, die regelmatig op pad gaan om hun omgeving schoon te houden. Deze keer zijn de volgende mensen met hun achterban genomineerd: De heer J.A.W. Hoenderbos uit Haagse Hout voor zijn inzet om samen met andere buurtbewoners de straat schoon te houden. Uit Loosduinen zijn twee groepen genomineerd. De heer J. Mallee is met partner en een aantal buurtbewoners in de weer met het verwijderen en signaleren van grofvuil en het onkruid tussen de straatstenen. De andere genomineerde uit Loosduinen is de familie Turenhout. Dit echtpaar gebruikt eens in de twee maanden veegmachines en knijpers om de wijk in Loosduinen schoon te hoduen.
In Leidschenveen-Ypenburg is de familie Segon-Bruineberg samen met een aantal buurtkinderen actief om de wijk van zwerfvuil te ontdoen. Hiervoor hebben zij bij het stadsdeelkantoor knijpers gevraagd. Familie Segon doet dit werk omdat de nieuwbouwwijk nog niet in beheer is bij het Haagse Stadsbeheer.
Zoïla Renssen uit de Heesterstraat (Segbroek) ruimt met een groep bewoners hondenpoep en zwerfvuil op. Daarnaast onderhouden zij de plantenbakken in de straat.
De Marokkaanse vereniging El Ouahda zamelt in de Schilderswijk (Centrum) oud papier in. Vanuit de gemeente en de AVR wordt dit initiatief ondersteund. Doel van dit project is om de Marokkaanse en Tunesische gemeenschap te informeren en te stimuleren papier gescheiden aan te bieden.