Ingezonden persbericht

Opening tentoonstelling "Hollands Landschap" bij Living Tomorrow

Innovatieve kunst in het Huis van de Toekomst

AMSTERDAM, 20051214 -- Op donderdagmiddag 15 december opent kunstenares Barbara Broekman in Living Tomorrow de tentoonstelling "Hollands Landschap" en presenteert haar nieuwste werk "Dagboek". De opening vindt plaats tijdens de viering van het twee jarig bestaan van Living Tomorrow Amsterdam. Living Tomorrow heeft deze tentoonstelling in samenwerking met Business Art Service samengesteld naar aanleiding van de vernieuwende werkwijze van de kunstenares.


Barbara Broekman
Barbara Broekman is sinds 1982 professioneel werkzaam als beeldend kunstenaar. Zij heeft haar opleidingen gevolgd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en het California College of Arts and Crafts (MFA programma) in Berkeley. Het werk van Barbara Broekman bestaat zowel uit autonome/museale projecten als in opdrachtvervaardigde toepassingen en begeeft zich binnen het grensgebied van vrije en toegepaste kunst. Zij is oorspronkelijk opgeleid in het medium textiel en de kennis hiervan gebruikt ze om ook concepten uit te voeren in andere materialen. De vormen/beelden zijn eenvoudig maar worden onderdeel gemaakt van een complex geheel waarbij kleur, beweeglijkheid, ritme en diepte op intuïtieve wijze worden samengebracht. Daarbij wordt steeds het spanningsveld opgezocht tussen de details en het groter geometrische geheel.

Hollands landschap
Volgens Broekman is de combinatie van natuurlijke en stedelijke elementen kenmerkend te noemen voor het landschappelijke beeld van Nederland. In haar nieuwe serie staat het stereotype van het Hollandse landschap centraal. Door afbeeldingen van natuurlijk en stedelijke gebieden volgens een weefpatroon door elkaar heen te vlechten heeft Broekman haar eigen Hollandse landschappen gecomponeerd. In een geometrisch lijnenspel doorkruisen bomen, waterpartijen en een vlucht vogels, de culturele infrastructuur van bruggen, wegen en vliegtuigen. Het zijn stadslandschappen die als zodanig niet bestaan maar wel direct herkenning van Nederland oproepen. Die onmiskenbare associatie met Nederland wordt versterkt door het kleurgebruik in sober grijs, zwart / wit en blauw. De vervlechting van verschillende natuurlijke en stedelijke zichtlijnen (horizon, golf in het water, wegen) leveren een spannend en dynamisch beeld op. De foto's zijn geprint op canvas en vervolgens in verschillende weefpatronen letterlijk door elkaar heen geweven.

Dagboek
"Dagboek" bestaat uit zo'n 2000 afbeeldingen: privé foto's, plaatjes en motieven uit het dagelijkse leven, geknipt uit tijdschriften, kranten, behang en inpakpapier. In de loop van jaren zijn deze verzameld als bronnen van inspiratie voor het werk van Barbara. Samen vormen zij een grootschalig en kleurrijk tableau vol kijkgenot. De afbeeldingen zijn met de hand gerangschikt volgens een oorspronkelijk weefpatroon. Formele aspecten als kleur, beweging, 3 dimensionaliteit in het platte vlak, licht, kleur en energie gelden als uitgangspunt voor de ordening van de afbeeldingen.

Openingstijden
De tentoonstelling loopt van15 december 2005 t/m 31 januari 2006. Living Tomorrow is voor het publiek gesloten van 24 december 2005 t/m 1 januari 2006. De tentoonstelling is vrij toegankelijk. Voor een bezoek aan de tentoonstelling en rondleiding door het Huis en Kantoor van de Toekomst, bezoek de website www.livingtomorrow.nl

Initiatiefnemers
Living Tomorrow heeft in samenwerking met BAS de tentoonstelling georganiseerd. Business Art Service (BAS) verhuurt en verkoopt sinds 1986 kunst aan bedrijven en instellingen en heeft een collectie van ruim 55.000 kunstwerken. BAS is een vaste samenwerkingspartner van Living Tomorrow en toont binnen het project werk van diverse opvallende kunstenaars.
Living Tomorrow, het Huis en Kantoor van de Toekomst is een ontmoetingsplaats voor innovatieve ondernemingen om bezoekers kennis te laten maken met producten en diensten die de kwaliteit van wonen, leven en werken in de nabije toekomst kunnen verbeteren. Het werk van Barbara Broekman sluit goed aan bij het innovatieve karakter van het project.




Ingezonden persbericht