Gemeente Maastricht

Eindrapport rekenkamer B=K-I: kritische noten bij wijze van aanpak efficiencytaakstelling 2004 en bij presentatie van resultaten

Een grondige analyse van processen binnen de gemeente met als doel om maatregelen te inventariseren die de efficiency verbeteren, is achterwege gebleven. Dat is één van de conclusies die de rekenkamer trekt uit het onderzoek naar de realisering van de efficiencytaakstelling 2004 in het kader van het project `Bezuinigen = Kiezen' (B=K-I). Vandaag verschijnt het rapport met de onderzoeksresultaten.

De zoektocht naar bezuinigingen is, vanwege de tijdsdruk, niet gestructureerd aangepakt. In veel gevallen gaat het om het schrappen van reeds langer bestaande vacatures, waardoor slechts sprake is geweest van het inleveren van bestaande `buffers' bij gemeentelijke diensten.

De gepresenteerde resultaten in het kader van B=K-I bevatten in de ogen van de rekenkamer een aantal onjuistheden als het gaat om de realisatie van de efficiencytaakstellingen. De rekenkamer komt uit op een realisatiepercentage van 58 van de begrote efficiencymaatregelen in plaats van de gerapporteerde 74%.

De rekenkamer constateert verder dat bezuinigingsmaatregelen zijn gerealiseerd door bezuinigingen en/of meevallers in te boeken op andere gebieden dan oorspronkelijk gepland. Ook is het mogelijk dat een overschrijding van begrote baten is aangewend als dekking van voorgenomen, maar niet gerealiseerde bezuinigingsmaatregelen.

De gekozen verantwoordingsvorm biedt de gemeenteraad onvoldoende houvast bij het beoordelen van de resultaten van de diverse vastgestelde bezuinigingsmaatregelen. Naar het oordeel van de rekenkamer is de informatievoorziening daarmee onvoldoende toegesneden om de gemeenteraad zijn toezichthoudende functie te kunnen waarmaken.

De belangrijkste aanbeveling van de rekenkamer betreft het verstrekken van een opdracht aan het college om op structurele basis, gebruikmakend van een beproefd instrumentarium en ondersteund door onafhankelijke externe experts, onderzoek te doen naar bezuinigingen door efficiencyverbetering. Deze aanbeveling is overigens in lijn met het recente voornemen van het college om de komende vier jaar alle processen en programma's aan een doelmatigheidsonderzoek te onderwerpen.

Tot slot is de rekenkamer van mening dat bij toekomstige bezuinigingsoperaties maatregelen moeten worden getroffen die ervoor zorgen dat sprake is van een strakke regie en scherp toezicht op de uitvoering en realisatie van de afgesproken bezuinigingsmaatregelen. Dat geldt ook voor de financiële verantwoording van de uitkomsten. De gemeenteraad zal haar eigen rol (betrokkenheid en informatiebehoefte) in dit soort processen goed moeten formuleren

Onderzoek naar de aanpak en resultaten van de
efficiencymaatregelen.pdf Zie het origineel