Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Meld problemen met overstappen van zorgverzekeraar

Uiterlijk 16 december moeten alle verzekerden in Nederland van hun zorgverzekeraar een aanbod voor de nieuwe ziektekostenverzekering hebben ontvangen. Van 16 december tot 1 mei kunnen mensen problemen melden bij een speciaal meldpunt van het NPCF.

Het meldpunt is te bereiken op telefoonnummer (030) 291 6777 op werkdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Via de website www.npcf.nl kan ook een vragenlijst worden ingevuld. De resultaten worden eind mei aangeboden aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Iedere Nederlander moet zich met ingang van 2006 verplicht verzekeren voor ziektekosten.
Voor de basisverzekering moeten verzekeraars iedereen accepteren. Mensen die al een zorgverzekering hebben, krijgen van hun verzekeraar een aanbod dat zoveel mogelijk lijkt op het pakket dat zij nu hebben. Iemand die nu een aanvullende verzekering heeft, zal ook hiervoor een aanbod krijgen van de verzekeraar, zonder selectie. Iemand die nog geen aanvullende verzekering heeft kan wel te maken krijgen met selectie. Veel verzekeraars geven echter aan dat zij in 2006 ook iedereen voor de aanvullende verzekering accepteren. Zij zeggen geen onderscheid te maken tussen jong of oud, ziek of gezond.

De NPCF is benieuwd of verzekeraars hun beloftes nakomen.
· Komt het aanbod van de verzekeraars inderdaad overeen met de huidige verzekering?

· Worden mensen door de verzekeraars die dit zeggen inderdaad geaccepteerd voor de aanvullende verzekering zonder vragen te stellen over de gezondheid? Krijgen mensen te maken met torenhoge premies voor de aanvullende verzekering?

De NPCF wil ook inzicht krijgen in de aard van problemen die verzekerden ondervinden als zij willen wisselen van verzekeraar. Zij wil van verzekerden graag weten:

· Krijgt u nu hulpmiddelen vergoed die bij de nieuwe verzekeraar opnieuw aangevraagd moeten worden?

· Hebt u het gevoel dat u, omdat u door ziekte of hogere leeftijd waarschijnlijk hogere kosten met zich meebrengt, klantonvriendelijk wordt behandeld?

· Wordt u slechts een zeer beperkt aanvullend pakket aangeboden?
· Begrijpt u wat er in de polis omschreven staat?

Vanaf 2006 staat het niet alleen werkgevers meer vrij om voor hun werknemers een collectieve verzekering af te sluiten. Iedere willekeurige groep mag zich als collectief aanmelden. Verzekeraars hoeven echter niet elk collectief dat zich aanbiedt te accepteren.

De NPCF wil weten welke collectieven welkom zijn bij verzekeraars:
· Worden vooral collectieven van gezonde mensen door verzekeraars aangenomen?

Het gemakkelijk kunnen wisselen van zorgverzekeraar is een belangrijk middel om ontevredenheid over deze verzekeraar te kunnen tonen en verzekeraars 'goed hun best te laten doen'. Overstappen gebeurde tot nu toe weinig. Een acceptatieplicht voor de basisverzekering zou een aantal overstapproblemen van vroeger moeten oplossen. De NPCF wil weten of dit inderdaad zo is of dat mensen nog steeds problemen ondervinden bij het overstappen.

De brochure De juiste zorgverzekering kiezen is vanaf 16 december te vinden op de website www.npcf.nl onder dossier zorgstelsel. Vanaf begin januari is de brochure ook in print beschikbaar en te bestellen bij de NPCF via de website of het algemene telefoonnummer 030 -297 03 03.
15 december 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400